Maj 3, 2020

Åderbråck kallas också varicer. Varicer är en venös sjukdom som drabbar ungefär var tredje vuxen person. Alla kan få varicer men särskilt drabbade är personer med dålig blodcirkulation. Varicer är ärftliga så personer vars föräldrar har haft varicer löper högre sannolikhet att själva drabbas. Varför varicer uppstår och hur varicer behandlas kommer att beskrivas i artikeln.

Varför uppstår varicer?

Varicer är förstorade och tvinnade vener som oftast förekommer på underbenen och i knävecket. Varicer uppstår när blodcirkulationen försämras och venklaffarnas funktion är otillräcklig.

I venerna i benen sitter venklaffar vars uppgift är att reglera blodflödet så att blodet bara kan rinna i en riktning. När dessa venklaffar är slitna eller trasiga uppstår återflöde, vilket får blodet att samlas i pooler vilket ökar trycket i venerna. Venklaffar kan vara defekta på grund av arv eller kan, precis som resten av kroppen, slitas ut med tiden.

Varicer kan orsaka lindrig smärta och en känsla av tyngd i benen. I svårare fall kan varicer orsaka eksem, venösa bensår och blodproppar.

Vem får varicer?

Genetik

Varicer uppstår till stor del på grund av arv så har en persons föräldrar varicer är det hög sannolikhet att personen själv drabbas av dem. Genom att vidta olika försiktighetsåtgärder kan dock varicer mildras.

Övervikt

Överviktiga personer har ofta dålig blodcirkulation i benen vilket påverkar förekomsten av varicer eftersom dålig blodcirkulation gör att blodet får sämre flöde, vilket i sin tur gör att effekten av slitna venklaffar blir större.

Graviditet

Under en graviditet ökar kroppsvikten markant och denna plötsliga övervikt påverkar blodflödet i benen. Dessutom förändras hormonbalansen och dessa förändringar kan orsaka varicer. Hos många kvinnor försvinner varicerna igen efter graviditetens slut, men hos vissa krävs behandling för att ta bort varicerna.

Varicer växer över tid vilket gör att en tidig behandling förebygger uppkomsten av allvarliga varicer.

Behandlingsmetoder för att ta bort varicer

Varicer klassificeras baserat på CEAP-systemet, som går från C0 till C6. Detta system använder specialistläkaren för att bedöma vilken behandling som ger bästa resultat.

Vid Åderbråcksklinikerna används bara de modernaste behandlingsmetoderna för att ta bort varicer, och det är Nordens ledande specialistläkare som utför behandlingarna. Det första steget för att ta bort varicer är genom att med ultraljud undersöka blodflöde och identifiera eventuella varicer. Förundersökningen utgör också grunden för vilken behandlingsmetod som läkaren och patienten i samråd väljer.

Skumbehandling

Vid skumbehandling avlägsnas varicerna genom injektion av ett skumliknande läkemedel i den sjuka venen så att den stängs. Detta gör att blodet hittar nya vägar att flöda och därmed försvinner varicerna.

Radiofrekvens och laserbehandling

En annan allmänt använd metod för att ta bort varicer är laserbehandling eller radiofrekvens. Vid dessa behandlingsmetoder förs en kateter in i den skadade venen och värmen från lasern gör att venen stängs av. Detta får blodet hittar nya sätt att flöda och därmed försvinner varicern.

Flebektomi, virknålsteknik

Om du har varicer som är mycket synliga och buktar ut på huden kan kan en flebektomi vara en bra behandling. Vid en flebektomi dras den venen med varicer ut med en liten krok som förts in i venen genom ett mycket litet snitt i huden. Denna behandling görs ofta tillsammans med laser- eller skumbehandling.

Hur kan man förebygga varicer?

En person som är genetiskt disponerad för att få varicer kan inte undvika att få dem men personen kan försena uppkomsten av varicer samt minska omfånget av dem.

Eftersom varicer uppstår till följd av försämrad blodcirkulation så är alla aktiviteter som förbättrar blodcirkulationen att rekommendera för att försena uppkomsten och minska omfånget av varicer. En hälsosam och aktiv livsstil förbättrar blodcirkulationen. Venpumpsövningar och stödstrumpor kan också förbättra blodcirkulationen.

Sammanfattning - Vad är varicer?

Varicer kallas ofta vardagligt för åderbråck. Varicer drabbar en stor del av befolkningen. Varicer uppstår när blod ansamlas i en ven. Varicer kan orsaka lindrig smärta. Det finns olika behandlingsmetoder för att ta bort varicer. Dessa behandlingar är mycket effektiva och skonsamma, behandlingarna vid Åderbråcksklinikerna utförs av Nordens ledande läkare specialiserade på varicer.

Snabba frågor om varicer

Vad är varicer?

Varicer är åderbråck, och det är utvidgade, slingrande ytliga vener, vilket kan ge besvärande symtom som svullna ben och en tyngdkänsla.

Varför får man varicer?

Varicer, åderbråck, beror oftast på att venklaffarna fungerar sämre. Detta tillstånd uppstår till stor del på grund av genetik, i samband med en graviditet, hög ålder eller fetma.

Kan åderbråck vara farligt?

Åderbråck är i de flesta fall helt ofarliga. Åderbråck förvärras med tiden, så om de inte behandlas kan de i värsta fall orsaka följdsjukdomar av allvarligare karaktär.

Kan man massera bort åderbråck?

Det enda sättet att bli av med sina åderbråck är med en åderbråcksbehandling.