Ådernät

Lär dig mer om Ådernät

Ådernät är ytliga blodkärl som syns genom huden och är helt ofarliga. Många människor upplever dock brustna blodkärl som ett kosmetiskt problem.

Orsaker till och behandling för ådernät

Ådernät är som små trådliknande blodkärl som ligger ytligt i huden. De har ofta en lila eller blåaktig färg och kan vara mer eller mindre synliga. Förutom benen kan även ådernät uppstå i ansiktet. Ådernät i ansiktet är primärt kosmetiska och behandlas inte hos oss. Här vill vi informera om båda.

Åderbråck eller ådernät

Finns det underliggande åderbråck i förhållande till kärlbristningarna är det bra att få dessa undersökta och behandlade innan behandling för ådernät, kärlbristningarna, då risken att de kommer tillbaka snabbt annars är större. Av denna anledning innebär en förundersökning för ådernät alltid en bedömning av om det finns åderbråck, som rekommenderas att behandlas först.Eftersom många tycker att ådernät är fult och därför är en kosmetisk oläglighet, är ådernät lämpliga för undersökning och behandling. Många av dessa människor känner att de är begränsade i valet av klädsel som visar benen, till exempel eftersom de skäms över sina ådernät som syns på benen.

Enkelt att behandla ådernät

Ådernät på benen behandlas bäst med så kallade mikroinjektioner, även kallad mikrosklerosering. Vid mikrosklerosering injiceras ett läkemedel direkt i de små venerna med hjälp av en mycket tunn nål. Detta gör att blodkärlen sluter sig och drar ihop sig. Kroppen kommer sedan att eliminera dem med tiden. Vanligtvis försvinner ådernätet efter några veckor och det tar ofta 1-3 behandlingar, beroende på kärlbristningarnas storlek, för att uppnå ett tillfredsställande resultat. Injektionsbehandlingarna utförs av en legitimerad specialistsjuksköterska. Behandlingen tar ca 60 min och innebär inte att du måste avstå från arbete, fysisk aktivitet eller resor.

Ådernät kan också behandlas med laser. Mekanismen är densamma som vid mikrosklerosering – den lilla venen förstörs, försvinner och tas upp av kroppen. Laserbehandling används ofta för att behandla ådernät, kärlbristningar, i ansiktet.

Vad kan du själv göra för att undvika att utveckla ådernät

Ådernät är vanligare i befolkningen än vad de flesta tror. Cirka 50 till 55 procent av alla kvinnor har ådernät, och bland män är det något färre – cirka 40 till 45 procent. Bland personer över 50 år är det mer än hälften av alla som har små eller stora områden med ådernät.

Genetik, och därmed ärftlighet, är den absolut viktigaste faktorn bakom uppkomsten av ådernät, kärlbristningar. Det finns dock även andra faktorer som har liten effekt. Dessa inkluderar graviditet, fetma och inaktivitet. Dessutom kan hormonella obalanser också spela en roll. Det är långt ifrån alla faktorer som går att förebygga och i de allra flesta fall kommer det inte att finnas några särskilda skäl som kan pekas på som bidragande till uppkomsten av ådernät. Ådernät försvinner inte av sig själva

Före och efter behandling av ådernät

Få vår broschyr

Ladda ner din gratis broschyr nu och säg hej då till dina åderbråck

Lär dig mer om Åderbråcksklinikerna, åderbråck, ådernät, deras orsaker, symtom och behandlingsmetoder.
Ladda ner
Våra priser

Priser för behandling av åderbråck och ådernät

Priset beror på vilken behandling som ska göras och en individuell bedömning görs alltid vid en konsultation. Du kommer att få en personlig behandlingsplan och ett individuellt pris vid konsultationen hos våra kärlkirurger.
Behandling
Behandling
Ett ben
Åderbråckskliniker avlägsnar effektivt och skonsamt åderbråck med metoder som ger bestående resultat. Vi erbjuder alla former av behandling - laser, skum, flebektomi eller en kombination av dessa.
12.500 - 27.000 SEK*
Båda benen
Åderbråckskliniker avlägsnar effektivt och skonsamt åderbråck med metoder som ger bestående resultat. Vi erbjuder alla former av behandling - laser, skum, flebektomi eller en kombination av dessa.
17.500 - 34.500 SEK*
Ådernätsbehandling
Behandling av ådernäts med sklerosering.
från 3.750 SEK

*Ovanstående pris är vägledande. Slutpriset sätts vid konsultationen, efter en klinisk undersökning med ultraljud av en av våra kärlkirurger. Då avgörs det vilken kombination av behandlingsmetoder som är lämpligast mot just dina åderbråck. Efterkontrollen är gratis och erbjudas efter 3-4 månadar vid behov. Beroende på omfattningen av dina åderbråck och hur du svarar på den primäre behandlingen, kan efterbehandling behövas. Den är ofta av mindre skala och kan oftast genomföras samtidigt med efterkontrollen om så önskas. En efterbehandling kostar 5.000 per behandling.

Konsultation
350 SEK
Inga dolda avgifter eller kostnader
Boka en konsultation
Med hjälp av en duplex-ultraljudsskanning ställer vi en exakt diagnos av åderbråckens svårighetsgrad och specifika egenskaper.
Ultraljudsundersökning
Personlig behandlingsplan
Fast behandlingspris erbjudande
1 till 1 tid med din kirurg
4,9 i totalbedömning
Före och efter bilder

Resultat från tidigare patienter vi har hjälpt

Martina
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Caroline
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Annchas
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Patientberättelser

Vad våra patienter säger

Gunnels
"Jag brukar bli nervös, men jag var inte nervös eftersom kirurgen berättade exakt vad som skulle hända steg för steg".
Läs hela historien
Annchas
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Läs hela historien
Caroline
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Läs hela historien
Eva
"Nu kan jag jobba heltid och ta en promenad, vilket jag inte har gjort sedan i somras. Nu kommer ett nytt liv att börja".
Läs hela historien
Martina
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Läs hela historien
Finn
"Den största överraskningen när jag kom in på kliniken var hur lugnt det var. Behandlingen utfördes i en vänlig anda".
Läs hela historien
Fler patientberättelser
Väntetider

Du behöver inte vänta på behandling

Över 35.000 behandlingar
Nordens ledande experter
16 specialiserade kliniker
Våra väntetider

0-3 veckor

Läs mer om åderbråck