December 9, 2018

Ytliga blodkärl på benen kallas för ådernät, det är spindelnätsliknanade blodkärl som syns tydligt, ofta på benen, men också i ansiktet. Det är ett vanligt problem som många lider av. Men det är enkelt att behandla, bland annat med injektioner eller med laser så som IPL. I den här artikeln hittar du mer om vad ådernät är för något samt vad du kan göra för att bli av med det.

Varför får man ådernät? Är det samma sak som åderbråck? Är det farligt med ådernät? Går det att ta bort. Låt oss börja med att titta på vad ådernät är.

Ådernät, eller som det ibland kallas för; kärlspindlar eller kärlbristningar, kan man säga är en kärlbristning som bli synlig då den ligger så nära under huden, ofta är den röd eller lila. Det är inte farligt, men det kan vara estetisk besvärande och därför väljer många att ta bort ytliga blodkärl med injektion eller med laser.

Varför får man ådernät på benen?

Det finns en rad orsaker till varför man får ådernät på benen. Det kan till exempel ha att göra med graviditet, när man blir gravid går man vanligtvis upp en del i vikt och kroppen hamnar lätt också i hormonell obalans – gemensamt kan detta skapa uppkomsten av ådernät på benen eller på andra ställen på kroppen. Att synliga kärlbristningar uppstår kan också ha att göra med att man har ett statiskt liv, det vill säga att man jobbar stående långa timmar hela dagen, kanske i butik eller på en salong, alternativt att man sitter mycket ner, med benen i kors, framför en dator många timmar på en dag. Det finns också studier som visar att ådernät kan uppstå på grund av klimatet. Det vill säga för att solens strålar orsakar skadan eller för att huden utsätts för extrema temperaturskillnader. Detta är alltså några orsaker, men den främsta orsaken är ändå generna, alltså det finns anlag i familjen.

När dyker ådernät upp?

Det är vanligast bland kvinnor i övre medelåldern. Men samtidigt är det också ett problem som drabbar alla åldrar och både män och kvinnor. Det är inte ovanligt att problemet uppstår redan i tonåren.

Behandling av ådernät – IPL ytliga blodkärl

Det finns flera sätt att behandla ytliga blodkärl. Metoderna är skonsamma och man får ett permanent resultat på det behandlade området omedelbart. Injektioner, även kallad skleroterapi, är ett sätt ett annat sätt är IPL. Vilken metod som är bäst kommer man överens om i samråd med professionell personal. Behandlingen kan behövas upprepas några gånger och med ett mellanrum på fyra till sex veckor mellan behandlingstillfällena så huden hinner återhämta sig. Gravida kvinnor och ammande kvinnor bör inte behandlas. Innan behandlingen ska man också undvika sol och brun utan sol – desto vitare hunden är när den behandlas desto bättre resultat med laser eftersom huden då har så lite pigment som möjligt.

Är det farligt med ådernät?

Nej, det är inte farligt. Ådernät ska inte förväxlas med åderbråck. Åderbråck bör behandlas på grund av att de kan orsaka besvär som ökat tryck på benen och även bensår (vanligast bland äldre) men ådernät är inte farligt. Däremot upplever många att det inte är snyggt och därför väljer att ta bort dem. Något som dock kan inträffa är att det under ådernätet döljer sig åderbråck, och därför kan det vara bra att kolla upp detta med en läkare om man upplever problem och är orolig över detta.