Åderbråck

Lär dig mer om Åderbråck

Undrar du vad som orsakar de vridna, utbuktande venerna i dina ben och hur du kan behandla dem? Vi guidar dig steg för steg genom processen från diagnos till behandling, så att du förstår varje steg på resan.

Åderbråck är en vanlig sjukdom

Åderbråck (varicer) är en sjukdom som beror på förträngningar i blodomloppet. På benens blodådror, venerna, sitter klaffar som gör att blodet rinner tillbaka till hjärtat och inte åt fel håll. Men om klaffarna försvagas eller venerna blir för slappa, ökar trycket – man drabbas av åderbråck.

Drabbar både kvinnor och män

Åderbråck drabbar ca 30 procent av kvinnorna och 15 procent av männen. Åderbråcken uppstår ofta i samband med graviditet när kroppen är tyngre och den hormonella balansen är förändrad. Männens åderbråck utvecklas lite senare i åren och hos patienter i de övre åldrarna är skillnaden mellan könen något mindre.

Vad beror det på

Forskningen visar att åderbråck till stor del är ärftligt. Andra faktorer som har visat sig påverka risken för att utveckla åderbråck är obalans i kvinnligt könshormon, försämrad blodcirkulation och livsstilsfaktorer som brist på motion och övervikt.

Symtom

Åderbråcken visar sig som vidgade och slingrade blodådror, vener, oftast på insidan av underbenen. Om de är ytliga syns de som blå, knöliga upphöjningar i huden. Upplevelsen av åderbråcken varierar beroende på hur grav sjukdomen är. En del patienter ser dem mest som ett estetiskt problem och drar sig för att klä sig barbent även när det är som varmast ute.

För andra är åderbråcken av mer smärtsam karaktär. Svullnader på fötterna och anklarna, känsla av spänning eller tyngd samt klåda är vanligt förekommande symtom och ibland kan vätska samlas runt anklarna. Om det går hål på ett åderbråck kan det blöda kraftigt. En del utvecklar eksem ovanpå åderbråcken eller vid anklarna, vilket kan leda till bensår som kan vara svåra att läka.

Gradering av åderbråck

Åderbråcken delas in i sex svårighetsgrader, eller kategorier. 1-2 bedöms som milda och ses ofta som skönhetsingrepp. Graderna 3 till 6 räknas som grava sjukdomstillstånd och behandlingen av 4-6 bekostas alltid av offentliga medel. Det finns dock alltid risk för att harmlösa åderbråck kommer att förvärras. Det är därför klokt att åtgärda problemet innan åderbråcken har utvecklats till allvarliga sjukdomstillstånd.

Åderbråcksklinikerna tar effektivt och skonsamt bort dina åderbråck med metoder som ger varaktigt resultat. Vi erbjuder alla behandlingsformer – laser, ultraljud, skum och lim eller en kombination av dessa. De allra flesta åderbråck är enkelt behandlade och ingreppet utförs under lokalbedövning.

Förundersökning med ultraljud

Innan vi bestämmer vilken behandlingsmetod som är lämplig mot just dina åderbråck, genomför kärlkirurgen en klinisk bedömning och en förundersökningen med hjälp av ultraljud. Förndersökningen visar karaktären på dina åderbråck, hur djupliggande de är och om de är av mer harmlös natur eller allvarligare. Detta är extra viktigt om du har behandlats för åderbråck tidigare.

Efter förundersökningen ställer specilistläkaren frågor utifrån dina problem, och ger dig förslag på hur du kan lösa dem. Om ni kommer överens om en behandling så får du en tid. Du får med dig skriftlig information och instruktioner om hur du bör förbereda dig.

I vissa fall kan du få din behandling betald av landstinget. Det finns vissa kriterier som måste uppfyllas för att falla inom de medicinska ramarna och det får du veta vid första besöket om dina problem hör till den kategorin eller inte.

Få vår broschyr

Ladda ner din gratis broschyr nu och säg hej då till dina åderbråck

Lär dig mer om Åderbråcksklinikerna, åderbråck, ådernät, deras orsaker, symtom och behandlingsmetoder.
Ladda ner
Våra priser

Priser för behandling av åderbråck och ådernät

Priset beror på vilken behandling som ska göras och en individuell bedömning görs alltid vid en konsultation. Du kommer att få en personlig behandlingsplan och ett individuellt pris vid konsultationen hos våra kärlkirurger.
Behandling
Behandling
Ett ben
Åderbråckskliniker avlägsnar effektivt och skonsamt åderbråck med metoder som ger bestående resultat. Vi erbjuder alla former av behandling - laser, skum, flebektomi eller en kombination av dessa.
12.500 - 27.000 SEK*
Båda benen
Åderbråckskliniker avlägsnar effektivt och skonsamt åderbråck med metoder som ger bestående resultat. Vi erbjuder alla former av behandling - laser, skum, flebektomi eller en kombination av dessa.
17.500 - 34.500 SEK*
Ådernätsbehandling
Behandling av ådernäts med sklerosering.
från 3.750 SEK

*Ovanstående pris är vägledande. Slutpriset sätts vid konsultationen, efter en klinisk undersökning med ultraljud av en av våra kärlkirurger. Då avgörs det vilken kombination av behandlingsmetoder som är lämpligast mot just dina åderbråck. Efterkontrollen är gratis och erbjudas efter 3-4 månadar vid behov. Beroende på omfattningen av dina åderbråck och hur du svarar på den primäre behandlingen, kan efterbehandling behövas. Den är ofta av mindre skala och kan oftast genomföras samtidigt med efterkontrollen om så önskas. En efterbehandling kostar 5.000 per behandling.

Konsultation
350 SEK
Inga dolda avgifter eller kostnader
Boka en konsultation
Med hjälp av en duplex-ultraljudsskanning ställer vi en exakt diagnos av åderbråckens svårighetsgrad och specifika egenskaper.
Ultraljudsundersökning
Personlig behandlingsplan
Fast behandlingspris erbjudande
1 till 1 tid med din kirurg
4,9 i totalbedömning
Före och efter bilder

Resultat från tidigare patienter vi har hjälpt

Martina
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Caroline
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Annchas
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Patientberättelser

Vad våra patienter säger

Gunnels
"Jag brukar bli nervös, men jag var inte nervös eftersom kirurgen berättade exakt vad som skulle hända steg för steg".
Läs hela historien
Annchas
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Läs hela historien
Caroline
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Läs hela historien
Eva
"Nu kan jag jobba heltid och ta en promenad, vilket jag inte har gjort sedan i somras. Nu kommer ett nytt liv att börja".
Läs hela historien
Martina
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Läs hela historien
Finn
"Den största överraskningen när jag kom in på kliniken var hur lugnt det var. Behandlingen utfördes i en vänlig anda".
Läs hela historien
Fler patientberättelser
Väntetider

Du behöver inte vänta på behandling

Över 35.000 behandlingar
Nordens ledande experter
16 specialiserade kliniker
Våra väntetider

0-3 veckor

Läs mer om åderbråck