Åderbråck

Symtom

Åderbråck är inte bara ett kosmetiskt problem, de kan också orsaka fysiska besvär och indikera cirkulationsproblem. Det är viktigt att vara uppmärksam på symtomen för att kunna upptäcka och behandladem i tid. Här är de viktigaste symtomen på åderbråck som du bör vara uppmärksam på.
Symtom att vara uppmärksam på
 • Synliga vener
  Åderbråck är ofta stora, framträdande och synliga på hudytan. De kan se mörkt lila eller blå ut och ha ett vridet, repliknande utseende. Dessa vener är vanligare på benen på grund av trycket när man står och går.
 • Värk och tyngdkänsla
  Personer med åderbråck beskriver ofta en känsla av tyngd eller en dov värk i benen. Detta obehag är vanligtvis mer påtagligt efter att ha stått upp under längre perioder och kan delvis lindras genom att man lyfter på benen.
 • Smärta efter att ha suttit eller stått
  Långa perioder av sittande eller stående kan öka obehaget som orsakas av åderbråck. Smärtan är ofta ett resultat av ökat tryck i venerna på grund av tyngdkraften och brist på rörelse.
 • Klåda
  Klåda runt åderbråck är vanligt och kan vara ganska besvärande. Klådan beror inte bara på själva venerna, utan också på de hudförändringar och inflammationer som kan följa med åderbråck.
 • Svullnad
  Svullna anklar och fötter kan uppstå, särskilt efter en dag med långvarigt sittande eller stående. Detta beror på att den försämrade cirkulationen i åderbråcken leder till vätskeansamling i de nedre extremiteterna.
 • Muskelkramper och rastlöshet
  Muskelkramper, särskilt på natten, och en känsla av rastlöshet i benen är symtom som vissa personer med åderbråck upplever. Detta kan bero på att den dåliga blodcirkulationen påverkar muskel- och nervfunktionen i benen.
 • Förändringar i huden
  Med tiden kan huden runt åderbråcken bli tunn, torr och missfärgad. I svårare fall kan långvarig dålig blodcirkulation leda till åderbråckseksem, pigmentförändringar eller till och med sårbildning, särskilt runt vristerna.
 • Blödning
  Vener som ligger nära huden kan ibland brista och orsaka mindre blödningar. Detta kan ske spontant eller som en följd av en mindre skada. Huden över venerna blir mycket tunn och ömtålig, vilket gör den mer känslig för skador.
Kom ihåg att alla med åderbråck inte upplever alla dessa symtom. I vissa fall kan åderbråck orsaka få eller inga symtom, förutom att de är märkbara på grund av sitt distinkta utseende. Om du upplever obehag eller andra symtom som är förknippade med åderbråck är det en bra idé att kontakta Åderbråcksklinikera för råd och potentiella behandlingsmetode. Du får en fullständig diagnos vid en konsultation med en av våra kirurger.

Vanliga frågor

Finn svar på alla dina frågor om vanliga symtom om åderbråck.
Vilka är de vanligaste symptomen på åderbråck?
keyboard_arrow_down
De mest påtagliga symtomen är synliga, utbuktande vener som är blå eller mörkt lila till färgen. Andra vanliga symtom är värk, tyngdkänsla och obehag i benen, särskilt efter att ha stått eller suttit under längre perioder. Vissa personer kan också uppleva svullnad, klåda och muskelkramper i de drabbade områdena.
Kan åderbråck orsaka smärta eller kramper i benen?
keyboard_arrow_down
Ja, åderbråck kan orsaka värk eller en tyngdkänsla i benen, som kan åtföljas av muskelkramper. Smärtan förvärras vanligtvis efter att du har suttit eller stått under längre perioder.
Kan åderbråck orsaka hudförändringar?
keyboard_arrow_down
I mer avancerade fall kan åderbråck leda till hudförändringar. Dessa förändringar omfattar förtunning av huden, inflammation, fjällning och till och med utveckling av venösa sår, särskilt runt anklarna.
Är det normalt att det kliar i åderbråck?
keyboard_arrow_down
Ja, klåda är ett vanligt symptom i samband med åderbråck. Klådan beror ofta på det ökade trycket i venerna och kan åtföljas av en brännande känsla.
Kan åderbråck leda till svullnad i benen?
keyboard_arrow_down
Åderbråck kan mycket riktigt orsaka svullnad, särskilt i vrister och fötter. Svullnaden är vanligtvis värre i slutet av dagen eller efter längre perioder av sittande eller stående.
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.
Få vår broschyr

Ladda ner din gratis broschyr nu och säg hej då till dina åderbråck

Lär dig mer om Åderbråcksklinikerna, åderbråck, ådernät, deras orsaker, symtom och behandlingsmetoder.
Ladda ner
Våra priser

Priser för behandling av åderbråck och ådernät

Priset beror på vilken behandling som ska göras och en individuell bedömning görs alltid vid en konsultation. Du kommer att få en personlig behandlingsplan och ett individuellt pris vid konsultationen hos våra kärlkirurger.
Behandling
Behandling
Ett ben
Åderbråckskliniker avlägsnar effektivt och skonsamt åderbråck med metoder som ger bestående resultat. Vi erbjuder alla former av behandling - laser, skum, flebektomi eller en kombination av dessa.
12.500 - 27.000 SEK*
Båda benen
Åderbråckskliniker avlägsnar effektivt och skonsamt åderbråck med metoder som ger bestående resultat. Vi erbjuder alla former av behandling - laser, skum, flebektomi eller en kombination av dessa.
17.500 - 34.500 SEK*
Ådernätsbehandling
Behandling av ådernäts med sklerosering.
från 3.750 SEK

*Ovanstående pris är vägledande. Slutpriset sätts vid konsultationen, efter en klinisk undersökning med ultraljud av en av våra kärlkirurger. Då avgörs det vilken kombination av behandlingsmetoder som är lämpligast mot just dina åderbråck. Efterkontrollen är gratis och erbjudas efter 3-4 månadar vid behov. Beroende på omfattningen av dina åderbråck och hur du svarar på den primäre behandlingen, kan efterbehandling behövas. Den är ofta av mindre skala och kan oftast genomföras samtidigt med efterkontrollen om så önskas. En efterbehandling kostar 5.000 per behandling.

Konsultation
350 SEK
Inga dolda avgifter eller kostnader
Boka en konsultation
Med hjälp av en duplex-ultraljudsskanning ställer vi en exakt diagnos av åderbråckens svårighetsgrad och specifika egenskaper.
Ultraljudsundersökning
Personlig behandlingsplan
Fast behandlingspris erbjudande
1 till 1 tid med din kirurg
4,9 i totalbedömning
Före och efter bilder

Resultat från tidigare patienter vi har hjälpt

Martina
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Caroline
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Annchas
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Patientberättelser

Vad våra patienter säger

Gunnels
"Jag brukar bli nervös, men jag var inte nervös eftersom kirurgen berättade exakt vad som skulle hända steg för steg".
Läs hela historien
Annchas
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Läs hela historien
Caroline
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Läs hela historien
Eva
"Nu kan jag jobba heltid och ta en promenad, vilket jag inte har gjort sedan i somras. Nu kommer ett nytt liv att börja".
Läs hela historien
Martina
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Läs hela historien
Finn
"Den största överraskningen när jag kom in på kliniken var hur lugnt det var. Behandlingen utfördes i en vänlig anda".
Läs hela historien
Fler patientberättelser
Väntetider

Du behöver inte vänta på behandling

Över 35.000 behandlingar
Nordens ledande experter
16 specialiserade kliniker
Våra väntetider

0-3 veckor

Läs mer om åderbråck