Vanliga frågor och svar

Vi har samlat alla de frågor som oftast ställts om åderbråck och ådernät, och du kan hitta svaren här. Om du fortfarande har en fråga som du inte hittar svaret på är du alltid välkommen att kontakta oss.
Varför får man åderbråck?
keyboard_arrow_down
I venerna sitter små klaffar som reglerar blodflödet mot hjärtat. Dessa klaffar slits över tiden, och när detta slitage tilltar ökar risken för att klaffarna inte ska hålla tätt. Det som händer då är att blodet rinner tillbaka och ansamlas i pooler under venklaffarna. Det är dessa pooler som bildar åderbråck.
Vilka är de vanligaste orsakerna till åderbråck?
keyboard_arrow_down
Arv är den vanligaste orsaken till åderbråck och åderbråck är nästan 100 procent ärftligt. Utöver ärftlighet orsakas åderbråck också ofta av rökning, fetma, inaktivitet och graviditet.
Vem får åderbråck?
keyboard_arrow_down
Cirka trettio procent av alla personer i Sverige drabbas av åderbråck vid något tillfälle i livet. Åderbråck är ärftliga, så om en av dina föräldrar har haft åderbråck är du genetiskt disponerad för att få åderbråck själv.
Hur vet jag om jag har åderbråck?
keyboard_arrow_down
Åderbråck syns ofta tydligt på huden, men du kan också ha djupare åderbråck som inte syns. Vid en förundersökning kontrolleras venerna i benen med ultraljud, varefter kärlkirurgen bestämmer vilken behandling som är och ger det bästa resultatet för patienten.
Är åderbråck ärftligt?
keyboard_arrow_down
En mycket stor andel av de personer som har åderbråck får dem på grund av ärftlighet. Du är genetiskt disponerad för åderbråck om din mor eller far har haft åderbråck.
Kan jag göra något själv för att förhindra åderbråck?
keyboard_arrow_down
Åderbråck kan inte förhindras helt men du kan minska risken för förekomst genom att vidta vissa försiktighetsåtgärder, till exempel att hålla en hälsosam och aktiv livsstil, där fokus ligger på god blodcirkulation i benen.
Får jag åderbråck under graviditet?
keyboard_arrow_down
Vissa kvinnor får åderbråck under en graviditet. Hos de flesta kvinnor försvinner åderbråck efter graviditetens slut, men tyvärr inte i samtliga fall. Då kan det behövas behandling för att ta bort åderbråcken. Under graviditeten förändras hormonbalansen och kroppsvikten ökar plötsligt, vilket ökar blodtrycket vilket i sin tur kan orsaka åderbråck.
Vad är varicer?
keyboard_arrow_down
Varicer är ett annat ord för åderbråck. Ordet varicer kommer från det latinska ordet ”varices venarum”, ordet varicer används oftast i akademiska sammanhang.
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck och ådernät.
Vilka är symtomen på åderbråck?
keyboard_arrow_down
De mest kända symtomen från åderbråck är trötta, tunga och svullna ben. Vid mer framskridna åderbråck kan huden irriteras, klåda uppstå och eksem framträda. I värsta fall kan åderbråcken orsaka venösa bensår på vristerna, och dessa bensår kan vara mycket svårläkta.
Kan åderbråck orsaka smärta eller kramper i benen?
keyboard_arrow_down
Ja, åderbråck kan orsaka värk eller en tyngdkänsla i benen, som kan åtföljas av muskelkramper. Smärtan förvärras vanligtvis efter att du har suttit eller stått under längre perioder.
Kan åderbråck orsaka hudförändringar?
keyboard_arrow_down
I mer avancerade fall kan åderbråck leda till hudförändringar. Dessa förändringar omfattar förtunning av huden, inflammation, fjällning och till och med utveckling av venösa sår, särskilt runt anklarna.
Är det normalt att det kliar i åderbråck?
keyboard_arrow_down
Ja, klåda är ett vanligt symptom i samband med åderbråck. Klådan beror ofta på det ökade trycket i venerna och kan åtföljas av en brännande känsla.
Kan åderbråck leda till svullnad i benen?
keyboard_arrow_down
Åderbråck kan mycket riktigt orsaka svullnad, särskilt i vrister och fötter. Svullnaden är vanligtvis värre i slutet av dagen eller efter längre perioder av sittande eller stående.
Timebestilling
Bestill en forundersøkelse i dag og la oss ta oss av deg.
Vad händer under en åderbråckskonsultation?
keyboard_arrow_down
Under konsultationen kommer en kärlspecialist att granska din sjukdomshistoria, genomföra en fysisk undersökning och utföra en Duplex Ultrasound Scan. Denna skanning hjälper till att diagnostisera omfattningen och svårighetsgraden av dina åderbråck. Specialisten kommer också att diskutera eventuella symtom som du upplever och ta itu med dina frågor eller funderingar.
Hur ska jag förbereda mig inför min konsultation om åderbråck?
keyboard_arrow_down
Bär löst sittande, bekväma kläder eftersom specialisten måste komma åt området där åderbråcken finns. Ta med en lista över alla mediciner du tar och en journal över din sjukdomshistoria. Det är också bra att ha en lista med frågor eller problem som du vill diskutera med specialisten.
Kommer jag att få en behandlingsplan under min första konsultation?
keyboard_arrow_down
Ja, efter att ha bedömt ditt tillstånd genom Duplex Ultrasound Scan och diskussion, kommer specialisten att ge dig en personlig behandlingsplan. Denna plan kommer att beskriva rekommenderade behandlingsalternativ, de förväntade resultaten och en uppdelning av kostnaderna.
Är konsultationen och behandlingsplanen bindande?
keyboard_arrow_down
Nej, konsultationen och behandlingsplanen är inte bindande. De är avsedda att informera dig om ditt tillstånd och de rekommenderade behandlingsalternativen. Du har friheten att överväga planen, söka en andra åsikt och i din egen tid besluta om du vill fortsätta med behandlingen.
Hur lång tid tar konsultationen?
keyboard_arrow_down
En konsultation tar normalt cirka 20 minuter. Det är tillräckligt för att utföra de nödvändiga undersökningarna, ha en detaljerad diskussion och ta fram en preliminär behandlingsplan, så att ditt besök blir både omfattande och tidseffektivt.
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck och ådernät.
Kan jag genomgå en åderbråcksoperation om jag är i blodförtunnande behandling?
keyboard_arrow_down
Ja. Om du tar blodförtunnande medicin ska du inte göra ett uppehåll från det. Det ska bara göras i ytterst sällsynta fall, och i så fall har läkaren informerat dig om det vid din konsultation.
Kan jag komma till Åderbråcksklinikerna på remiss?
keyboard_arrow_down
Åderbråcksklinikerna har avtal med Västra Götalandsregionen. Men man kan inte komma till oss med direkt remiss. För att komma till behandling hos oss inom avtalet måste man uppsättas på en planeringslista för besök eller operation hos en sjukhusförvaltning.
Kan man få lugnande inför operation?
keyboard_arrow_down
Ja. Önskar du lugnande innan operation så ska du komma 30 min innan din tid.
Kan jag köra bil efter en operation?
keyboard_arrow_down
Vi rekommenderar att du inte kör bil själv efter behandlingen. Får du ett bandage över hela benet kan du bli mer eller mindre stel ovanför knät, vilket kan hindra förmågan att köra säkert. Du kan röra dig fritt i övrigt, det vill säga till fots och med kollektivtrafik.
Ska jag använda stödstrumpa efter operation?
keyboard_arrow_down
Det finns inga belägg för att det hjälper på det långsiktiga resultatet eller minskar risken för komplikationer. Men om du tycker att det hjälper mot svullnad och obehag kan använda en knälång kompressionsstrumpa i 5–6 dagar efter behandlingen. Du måste själv köpa kompressionsstrumpor.
Hur snabbt kan jag börja träna efter operation?
keyboard_arrow_down
Det finns inget särskilt förbud mot fysisk träning efter behandling. Du får lyfta, gå och springa i den utsträckning du känner att du klarar av det.
Kan jag sola och bada efter behandling/operation?
keyboard_arrow_down
Så länge du har synliga missfärgningar och/eller ärr rekommenderas det att du använder stark solkräm, minst faktor 30, på benen när du är i solen. Direkt solning och solarium rekommenderas inte men du kan röra dig fritt ute i solen utan att täcka dig. För att ta hänsyn till risken för infektion bör man undvika att bada badkar, simbassäng och liknande innan alla injektionsställen har läkt, ca. 10-14 dagar.
Kan jag flyga efter operation?
keyboard_arrow_down
Det finns inget fysiska eller medicinska skäl som hindrar dig från att resa direkt efter behandlingen.Det rekommenderas dock att du kontaktar leverantören av din reseförsäkring, eftersom det är de som sätter kriterierna för när du är försäkrad efter en behandling.
Kommer jag att sövas ned under operationen av åderbråcken?
keyboard_arrow_down
Nej, vi använder bara de mest moderna behandlingsformerna, och de kräver endast lokalbedövning.
Gör det ont att ta bort åderbråck?
keyboard_arrow_down
Själva behandlingen gör inte ont. Du kan känna obehag och sveda när bedövningen läggs.
Kan jag behandla båda benen samtidigt?
keyboard_arrow_down
Ja det är helt normalt.
Får jag permanenta ärr efter en åderbråcksbehandling
keyboard_arrow_down
Metoderna som används idag är väldigt skonsamma och mikrosnitten som görs i huden är mycket små. De små snitten läker på egen hand över tid och orsakar inga permanenta, stora ärr.
Kan åderbråck återkomma efter behandling?
keyboard_arrow_down
Om du är genetiskt disponerad för åderbråck kan åderbråck utvecklas under hela ditt liv. Om åderbråck kommer igen så hade de kommit oavsett om du blivit behandlad eller inte. Vi behandlar och tar bort befintliga åderbråck, och dessa kommer inte att dyka upp igen i samma område. Vi erbjuder garanti vid behandling av stamvenen, vilket är den ven som oftast behandlas med laser och som är orsak till åderbråcken. Om du som patient skulle få påvisat en rekanalisering av en behandlad stamven vid efterkontrollen, erbjuder vi gratis reoperation.
Blir jag sjukskriven efter en behandling för åderbråck?
keyboard_arrow_down
En åderbråcksoperation tar ungefär en timme och kräver endast lokalbedövning. Du kan åka hem omedelbart efter operationen och återgå till dina normala aktiviteter inom någon eller några dagar.
Kan jag opereras för åderbråck medan jag är gravid eller ammar?
keyboard_arrow_down
Du kan inte genomgå en behandling för åderbråck eller ådernät när du är gravid. Om du ammar kan du bara behandlas 3 månader efter förlossningen. Du kan prata mer om detta med läkaren vid förundersökningen.
Får jag ont efter behandlingen för åderbråck?
keyboard_arrow_down
Efter en behandling för åderbråck kan du uppleva lindrig smärta samt svullna och ömma ben, men detta kräver ofta ingen sjukskrivning, och det är också viktigt att komma igång och vara någorlunda aktiv direkt efter en behandling.
När ser jag slutresultatet från en behandling för åderbråck?
keyboard_arrow_down
Efter operationen för åderbråck kommer det att uppstå svullnader och blåmärken men de försvinner efter en tid. Beroende på typ av behandling kan små hål ses från nålen, men de försvinner också ofta snart. Beroende på omfattningen av dina åderbråck och hur du svarar på den primära behandlingen, kan efterbehandling behövas. Denna är av mindre omfattande karaktär och mindre kostnad än vid den primäre behandlingen. Oftast kan efterbehandlingen genomföras samtidigt med efterkontrollen om så önskas. Efterbehandling behövs ungefär hos 10–15% av patienter. Vi erbjuder gratis uppföljning vid behov efter behandling. Vi rekommenderar att det går minst 3-4 månader, så att kirurgen kan bedöma effekten av den primära behandlingen.
Finns det en garanti på åderbråcksbehandling?
keyboard_arrow_down
Vi erbjuder garanti vid behandling av stamvenen, vilket är den ven som oftast behandlas med laser och som är orsak till åderbråcken. Om du som patient skulle få påvisat en rekanalisering av en behandlad stamven vid efterkontrollen, erbjuder vi gratis reoperation.
Gör det ont att ta bort ådernät?
keyboard_arrow_down
Ådernät på benen avlägsnas genom mikrosklerosering. Vid denna behandlingsmetod injiceras ett läkemedel med en mycket tunn nål i det sjuka blodkärlet. Små stick kan kännas men det uppstår ingen smärta i samband med behandlingen.
Förvärras ådernät om de inte behandlas?
keyboard_arrow_down
En person som har ådernät kan märka att området med ådernät växer, och att ådernäten förvärras.
Går det att undvika att få ådernät?
keyboard_arrow_down
En person som är genetiskt disponerad för att få ådernät kan inte undvika att få dem. Överdrivet solande samt övervikt är två riskfaktorer för ådernät som bör undvikas.
Hur lång tid tar en behandling för ådernät?
keyboard_arrow_down
En behandling för ådernät med sklerosering tar cirka 30 minuter.
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck och ådernät.
Vad är åderbråck?
keyboard_arrow_down
Åderbråck är en tjock, svullen och slingig ven som buktar ut på huden. Åderbråck återinfinns oftast på underbenen, lår och fötter.
Vad kostar en åderbråcksoperation?
keyboard_arrow_down
Kostnaden för en operation av åderbråck beror på vilken behandlingsmetod som kommer att användas samt om det är ett eller två ben som ska behandlas. Priserna för behandling av åderbråck varierar mellan cirka 5000 och 39,000 kronor.Priserna är vägledande och det exakta priset ges efter en förundersökning som bedömer vilken behandling som är bäst för patienten.
Kräver det remiss för att få åderbråck undersökta?
keyboard_arrow_down
Det krävs ingen remiss för att komma på en förundersökning och inte heller för en operation.Om du har mycket avancerade åderbråck med en svårighetsgrad på C4 kan du vanligtvis få en behandling betald av landstinget, men det finns vissa kriterier som måste uppfyllas för att en behandling som betalas av landstinget ska godkännas. Detta gäller också om du har en blodpropp och har åderbråck klassificerade som C3. Vid en förundersökning kan kärlkirurgen bedöma i vilken grad dina åderbråck är.
Hur tar man bort åderbråck med laser?
keyboard_arrow_down
En mycket tunn kateter sätts in i blodkärlet. I denna kateter skjuts en laser in och sedan dras lasern långsamt ut genom venen. Det får venen att krympa och försvinna och blodet hittar sedan nya vägar att rinna.
Hur tar man bort åderbråck med skum?
keyboard_arrow_down
Skum injiceras i venen vilket får venen att krympa varefter den försvinner, och sedan hittar blodet nya vägar att rinna.
Vad är flebektomi?
keyboard_arrow_down
Flebektomi är en behandling som ofta används för att ta bort stora och synliga åderbråck. Vid denna behandling appliceras ett litet snitt på huden där åderbråcken sitter, och sedan dras venen med åderbråcken ut.
Kan män få åderbråck?
keyboard_arrow_down
Ja, alla kan få åderbråck, det är inte könsspecifikt.
Är åderbråck farliga?
keyboard_arrow_down
Åderbråck är ofarliga, men kan leda till allvarligare sjukdomar som bensår eller djup ventrombos.
Kommer mina åderbråck att bli värre om jag inte får dem behandlade?
keyboard_arrow_down
Åderbråck utvecklas över tid så att det betyder att tillståndet kommer att förvärras om åderbråck inte behandlas. Åderbråck är ofarliga, men de kan utveckla följder som kan vara allvarliga, såsom venösa bensår och djup ventrombos.
Vad är varicer?
keyboard_arrow_down
Varicer är ett annat ord för åderbråck. Ordet varicer kommer från det latinska ordet ”varices venarum”, ordet varicer används oftast i akademiska sammanhang.
Kan jag få åderbråck på andra ställen än benen?
keyboard_arrow_down
Åderbråck förekommer vanligtvis i områden där det är stort tryck på venerna eller där blodcirkulationen är dålig. Detta händer vanligtvis i benen, men ja, du kan få åderbråck på andra ställen också. Åderbråck kan också förekomma på fötter, lår och skrevet. Det senare inträffar ofta i samband med en graviditet eller förlossning.
Vad är skillnaden mellan åderbråck och ådernät?
keyboard_arrow_down
Ådernät är en kosmetisk olägenhet som inte orsakar fysiska besvär. Åderbråck är en vensjukdom som kan orsaka fysisk smärta samt visst psykisk lidande.
Hur tar man bort ådernät?
keyboard_arrow_down
Ådernät avlägsnas med sklerosering, som är en injektionsbehandling.
Är ådernät farliga?
keyboard_arrow_down
Ådernät är helt ofarliga, men om en person har stora ådernät som kontinuerligt återkommer efter en behandling kan det bero på underliggande problem, som till exempel åderbråck.
Gör det ont att ta bort ådernät?
keyboard_arrow_down
Ådernät på benen avlägsnas genom mikrosklerosering. Vid denna behandlingsmetod injiceras ett läkemedel med en mycket tunn nål i det sjuka blodkärlet. Små stick kan kännas men det uppstår ingen smärta i samband med behandlingen.
Kan ådernät återkomma?
keyboard_arrow_down
Vid behandling av ådernät stänger man av venerna där ådernäten sitter men ådernät kan uppstå också i andra blodkärl. För en person som har ådernät är det viktigt att identifiera att det inte finns några åderbråck. Om det visar sig att personen har åderbråck kommer ådernäten att återkomma eftersom åderbråck påverkar förekomsten av ådernät.
Förvärras ådernät om de inte behandlas?
keyboard_arrow_down
En person som har ådernät kan märka att området med ådernät växer, och att ådernäten förvärras.
Går det att undvika att få ådernät?
keyboard_arrow_down
En person som är genetiskt disponerad för att få ådernät kan inte undvika att få dem. Överdrivet solande samt övervikt är två riskfaktorer för ådernät som bör undvikas.
Hur mycket kostar en behandling av ådernät?
keyboard_arrow_down
En behandling av ådernät med sklerosering kostar 3.750 kr.
Vad kostar det att ta bort åderbråck?
keyboard_arrow_down
Priset beror på vilken behandling som ska göras och en individuell bedömning görs alltid vid en konsultation. Du kommer att få en personlig behandlingsplan och ett individuellt pris vid konsultationen hos våra kärlkirurger. Priset kommer att ligga mellan 5.000 och 39.000 SEK
Kan jag komma till Åderbråcksklinikerna på remiss?
keyboard_arrow_down
Vi har avtal med Västra Götalandsregionen gällande åderbråcksbehandlingar. Man kan inte komma till oss med direkt remiss. För att komma till behandling hos oss inom avtalet måste man uppsättas på en planeringslista för besök eller operation hos en sjukhusförvaltning.
Erbjuder ni finansiering?
keyboard_arrow_down
Ja, Åderbråcksklinikerna samarbetar med Medical Finance. Du kan dela upp din betalning och få räntefri finansiering i upp till 24 månader. Delbetalning genom Medical Finance ska ansökas om och godkännas innan behandlingen.
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck och ådernät.

Hör vad våra patienter säger

"Jag brukar bli nervös, men jag var inte nervös eftersom kirurgen berättade exakt vad som skulle hända steg för steg".
Gunnels
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Annchas
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Caroline
"Nu kan jag jobba heltid och ta en promenad, vilket jag inte har gjort sedan i somras. Nu kommer ett nytt liv att börja".
Eva
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Martina
"Den största överraskningen när jag kom in på kliniken var hur lugnt det var. Behandlingen utfördes i en vänlig anda".
Finn
"Jag nappade på en annons på Fb och gick på en konsultation. Kändes väldigt proffsigt och vänligt så jag bestämde mig för att boka en tid. Jag hade inte jättesvåra åderbråck. Operationen tog en timma. Kände mig helt trygg och omhändertagen. Kan varmt rekommendera".
Lena
"Allt var bra från första kontakten till operationen. Proffesionellt omhändertagande och trevligt bemötande av alla inblandade".
Erik
"Jättetrevlig personal och tack jag fick komma på återbesök. Ha en trevlig sommar!".
Pia
"Professionell personal. Uppskattar att du alltid fick veta vad som gjordes och information efteråt".
Marita
"Ingripande utan svår smärta. God information gavs kontinuerligt under ingreppet".
Kristina
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Annchas
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Caroline
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Sofie
Före och efter bilder

Resultat från tidigare patienter vi har hjälpt

Martina
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Caroline
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Annchas
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Patientberättelser

Vad våra patienter säger

Gunnels
"Jag brukar bli nervös, men jag var inte nervös eftersom kirurgen berättade exakt vad som skulle hända steg för steg".
Läs hela historien
Annchas
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Läs hela historien
Caroline
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Läs hela historien
Eva
"Nu kan jag jobba heltid och ta en promenad, vilket jag inte har gjort sedan i somras. Nu kommer ett nytt liv att börja".
Läs hela historien
Martina
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Läs hela historien
Finn
"Den största överraskningen när jag kom in på kliniken var hur lugnt det var. Behandlingen utfördes i en vänlig anda".
Läs hela historien
Fler patientberättelser
Väntetider

Du behöver inte vänta på behandling

Över 35.000 behandlingar
Nordens ledande experter
16 specialiserade kliniker
Våra väntetider

0-3 veckor

Läs mer om åderbråck