Åderbråck

Behandling av åderbråck

Åderbråcksklinikerna tar effektivt och skonsamt bort dina åderbråck med metoder som ger varaktigt resultat. Vi erbjuder alla behandlingsformer –laser, skum, flebektomi eller en kombination av dessa. Ingreppen utförs under lokalbedövning.

Moderna behandlingar

Under de senaste åren har behandlingen av åderbråck genomgått en anmärkningsvärd omvandling, från komplexa kirurgiska ingrepp till mer förfinade, patientvänliga tekniker. Det gör att vi nu kan göra alla våra ingrepp i öppenvårdsmiljö med minimalt invasiva tekniker som orsakar mindre obehag och möjliggör snabbare återhämtning. Patienterna upplever vanligtvis minimal stilleståndstid och kan lämna kliniken samma dag som ingreppet utförs.

Vad du kan förvänta dig

Nedan hittar du information och vanliga frågor om behandling av åderbråck, som hjälper dig att förstå vad du kan förvänta dig före, under och efter ingreppet.

Före behandling

Det första steget i din behandlingsprocess är naturligtvis en omfattande konsultation på en av våra kliniker. Under sakkunnig ledning av våra kärlkirurger utförs en grundlig undersökning inklusive en duplex ultraljudsskanning som gör det möjligt för våra kärlkirurger att gå på djupet med de underliggande problemen med dina åderbråck och säkerställa en diagnos som är både korrekt och grundlig.

På behandlingsdagen bör du duscha på morgonen. Smörj inte in benen med kräm/bodylotion eftersom vi markerar åderbråcken med en märkpenna som annars inte fäster.  

Bär lösa byxor och bekväma skor för att få plats med eventuella bandage och för din egen bekvämlighet.

Vi rekommenderar att du inte kör bil själv efter behandlingen. Om du får ett bandage över hela benet kan du bli mindre rörlig, vilket kan hämma din förmåga att köra bil på ett säkert sätt. Du kan röra dig fritt till fots och med kollektivtrafik eftersom vi uppmuntrar till promenader direkt efter behandlingen.

Om du tar blodförtunnande läkemedel ska du inte sluta ta dessa. Detta ska endast göras i extremt sällsynta fall, och i så fall kommer läkaren att ha informerat dig om detta under förundersökningen. Fråga läkarteamet om du är osäker.

Du kan komma att ta lugnande medel före behandlingen. Detta kan diskuteras med din kirurg vid konsultationen.

Under behandlingen

Under behandlingen kommer en kärlkirurg och en sjuksköterska att vara i rummet med dig och utföra ingreppet. Ingreppet tar vanligtvis mellan 45 och 60 minuter och en större operation på båda benen kan ta upp till 90 minuter.

Endast lokalbedövning behövs och behandlingen är i stort sett smärtfri eftersom vener inte har några nervändar. Den enda känsla som patienten känner är när injektionerna med lokalbedövningsmedel ges. Vi strävar alltid efter att göra det så smärtfritt och bekvämt som möjligt för dig.

Före- och efterbilder av åderbråck

Efter behandling

Det finns inga fysiska restriktioner efter behandlingen, och vanligtvis är det inte nödvändigt att planera sjukskrivning. Efter behandling kommer det i vissa fall finnas ett behov för kompressionslindning. I så fall kommer patientens ben att kompressionslindas, och denna linda ska tas bort efter 24 timmar.

Efter behandlingen kan du åka direkt hem och leva som vanligt. Om benet blir svullet, eller om det uppstår en lindrig smärta, kan man välja att använda en stödstrumpa om man tycker detta ger lindring.

Det är bra att röra på sig som vanligt, och man kan börja jobba när man är klar. För att ta hänsyn till risken för infektion bör man undvika att bada badkar, simbassäng och liknande innan alla injektionsställen har läkt, ca. 10 dagar.

Åderbråcksklinikerna erbjuder gratis uppföljning vid behov efter behandling. Vi rekommenderar att det går minst 3-4 månader, så att kirurgen kan bedöma effekten av den primära behandlingen. Du måste själv kontakta kliniken och boka tid för en efterkontroll.

Du är givetvis alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar eller frågor i samband med din behandling.

Vanliga frågor

Hitta svar på alla dina frågor om behandling av åderbråck.
Kan jag genomgå en behandling om jag är i blodförtunnande behandling?
keyboard_arrow_down
Ja. Om du tar blodförtunnande medicin ska du inte göra ett uppehåll från det. Det ska bara göras i ytterst sällsynta fall, och i så fall har läkaren informerat dig om det vid förundersökningen.
Kan man få lugnande inför operation?
keyboard_arrow_down
Ja. Önskar du lugnande innan operation så ska du komma 30 min innan din tid.
Hur lång tid tar operationen?
keyboard_arrow_down
En normallång operation tar mellan 45 och 60 minuter. En större operation av både ben kan ta upp till 90 min.
Hur snabbt kan jag börja träna efter operationen?
keyboard_arrow_down
Det finns inget specifikt förbud mot fysisk träning efter behandlingen. Du kan lyfta, gå och springa i den utsträckning som du känner dig bekväm med. Om du utövar en viss sport ska du diskutera detta med din kirurg innan du bokar din behandling.
Ska jag använda stödstrumpa efter operation?
keyboard_arrow_down
Det finns inga belägg för att det hjälper på det långsiktiga resultatet eller minskar risken för komplikationer Men om du tycker att det hjälper mot svullnad och obehag kan använda en knälång kompressionsstrumpa i 5–6 dagar efter behandlingen. Du måste själv köpa kompressionsstrumpor.
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.
Få vår broschyr

Ladda ner din gratis broschyr nu och säg hej då till dina åderbråck

Lär dig mer om Åderbråcksklinikerna, åderbråck, ådernät, deras orsaker, symtom och behandlingsmetoder.
Ladda ner
Våra priser

Priser för behandling av åderbråck och ådernät

Priset beror på vilken behandling som ska göras och en individuell bedömning görs alltid vid en konsultation. Du kommer att få en personlig behandlingsplan och ett individuellt pris vid konsultationen hos våra kärlkirurger.
Behandling
Behandling
Ett ben
Åderbråckskliniker avlägsnar effektivt och skonsamt åderbråck med metoder som ger bestående resultat. Vi erbjuder alla former av behandling - laser, skum, flebektomi eller en kombination av dessa.
12.500 - 27.000 SEK*
Båda benen
Åderbråckskliniker avlägsnar effektivt och skonsamt åderbråck med metoder som ger bestående resultat. Vi erbjuder alla former av behandling - laser, skum, flebektomi eller en kombination av dessa.
17.500 - 34.500 SEK*
Ådernätsbehandling
Behandling av ådernäts med sklerosering.
från 3.750 SEK

*Ovanstående pris är vägledande. Slutpriset sätts vid konsultationen, efter en klinisk undersökning med ultraljud av en av våra kärlkirurger. Då avgörs det vilken kombination av behandlingsmetoder som är lämpligast mot just dina åderbråck. Efterkontrollen är gratis och erbjudas efter 3-4 månadar vid behov. Beroende på omfattningen av dina åderbråck och hur du svarar på den primäre behandlingen, kan efterbehandling behövas. Den är ofta av mindre skala och kan oftast genomföras samtidigt med efterkontrollen om så önskas. En efterbehandling kostar 5.000 per behandling.

Konsultation
350 SEK
Inga dolda avgifter eller kostnader
Boka en konsultation
Med hjälp av en duplex-ultraljudsskanning ställer vi en exakt diagnos av åderbråckens svårighetsgrad och specifika egenskaper.
Ultraljudsundersökning
Personlig behandlingsplan
Fast behandlingspris erbjudande
1 till 1 tid med din kirurg
4,9 i totalbedömning
Före och efter bilder

Resultat från tidigare patienter vi har hjälpt

Martina
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Caroline
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Annchas
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Patientberättelser

Vad våra patienter säger

Gunnels
"Jag brukar bli nervös, men jag var inte nervös eftersom kirurgen berättade exakt vad som skulle hända steg för steg".
Läs hela historien
Annchas
"Man får ett mycket bra bemötande här och jag kände mig mycket välkommen under konsultationen och behandlingen".
Läs hela historien
Caroline
"Helhetsintrycket har varit mycket bra. Jag kände mig väldigt trygg genom hela behandlingsprocessen".
Läs hela historien
Eva
"Nu kan jag jobba heltid och ta en promenad, vilket jag inte har gjort sedan i somras. Nu kommer ett nytt liv att börja".
Läs hela historien
Martina
"Jag känner inte av problemet längre efter behandlingen, och jag har kunnat arbeta utan problem".
Läs hela historien
Finn
"Den största överraskningen när jag kom in på kliniken var hur lugnt det var. Behandlingen utfördes i en vänlig anda".
Läs hela historien
Fler patientberättelser
Väntetider

Du behöver inte vänta på behandling

Över 35.000 behandlingar
Nordens ledande experter
16 specialiserade kliniker
Våra väntetider

0-3 veckor

Läs mer om åderbråck