Plötsligt synliga blodkärl kan vara tidiga tecken på ådernät eller åderbråck

Det är en väsentlig skillnad mellan synliga blodkärl av den sorten som syns på sunda personer och synliga blodkärl av den typen som kan vara början på ådernät eller åderbråck. Om blodkärlen plötsligt blir synliga utan att ha funnits där under en tid kan det vara ett tecken på att ådernät eller åderbråck är på väg att växa fram.

Det som utmärker ådernät är att de slingrar sig som nät precis under huden och har från röd till blåaktig färg. Detta är inte fallet när synliga blodkärl framträder hos till exempel atleter. Ådernät går heller inte att känna på utsidan av huden, de syns bara igenom den.

Åderbråck C1 CEAP Klassifikation
Ådernät

Åderbråck å andra sidan är blåaktiga och slingrande vener som är kännbara på utsidan av huden. Åderbråck uppträder ofta efter att ådernät har funnits under en tid.

Hur vet man om ett plötsligt synligt blodkärl kommer att bli till ett åderbråck?

Det går inte att på ett tidigt stadium avgöra om de plötsligt synliga blodkärlen kommer att utvecklas till ådernät eller åderbråck. Men man kan vara uppmärksam på hur dessa blodkärl utvecklas. Skilnaden på symptomen mellan ådernät och åderbråck är relativt lätta att identifiera och gör man det kan man med viss säkerhet se om det är ådernät eller åderbråck som det är frågan om.

Eftersom ådernät och åderbråck uppstår till en följd av brister i venklaffarna, blodet som ska pumpas mot hjärtat rinner istället tillbaka ned i venen där det inte finns plats för det vilket gör att det bildas pooler med syrefattigt blod som slingrar sig oftast längs underbenen.

Detta med syrefattigt är en väsentlig skillnad mot om de plötsligt synliga blodkärlen sitter på en atlet, då är blodkärlen inte slingriga för blodet i dessa vener pumpas med god fart mot hjärtat.

Vad ska man göra själv om ett synligt blodkärl utvecklas till åderbråck?

Det man kan göra själv är att vidta åtgärder för att förbättra blodcirkulationen i kroppen. En god blodcirkulation underlättar nämligen blodflödet i venerna vilket gör att blodet kan strömma bra även om venklaffarna inte fungerar som de ska. En förbättrad blodcirkulation löser inte problemet med venklaffarna som har nedsatt funktion men det motverkar uppkomsten av symptomen, av vilka åderbråck är en av de vanligaste.

De åtgärder som man kan vidta för att förbättra blodcirkulationen inkluderar:

  • Viktnedgång, en mindre kropp kräver färre blodkärl vilket gör att blodcirkulationen blir bättre
  • Regelbunden motion, det förbättrar också blodcirkulationen
  • Undvika att sitta eller stå stilla under längre perioder. Om kroppen inte rör på sig försämras blodcirkulationen
  • Undvika att röka
  • Hålla en hälsosam diet

När ska man behandla blodkärl som plötsligt blivit synliga?

Normalt sett är plötsligt synliga blodkärl inte farliga och de medför inte heller några besvär eller värk.

Om de synliga blodkärlen är blåaktiga, växer och börjar slingra sig längs underbenen från knävecket och kan kännas på utsidan är det möjligt att det är åderbråck som håller på att ta form.

Vid misstanke om åderbråck kan man kontakta Åderbråcksklinikerna för en förundersökning, ingen remiss krävs Efter en sådan förundersökning kommer en av våra kärlkirurger tillsammans med patienten diskutera igenom olika möjligheter för eventuell behandling.

keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.