Maj 10, 2022

Under graviditeten sker många förändringar i kroppen som kan påverka uppkomsten av ådernät. En del människor upplever flyktiga åderbråck under graviditeten, men andra har dem och de kan växa med tiden.

Ådernät och graviditet

När en kvinna väntar barn ökar blodvolymen dramatiskt, kroppsvikten ökar snabbt, hormonbalansen förändras och livmodern växer. Dessa förändringar kan påverka venfunktionen och kan göra ådernät vanligare att få.

Venklaffar och ådernät

Venerna i kroppen används för att transportera blod till hjärtat. Eftersom snabb viktökning har en dålig inverkan på klaffens funktion påverkas dessa klaffar avsevärt under graviditeten. Dessutom förändrar hormonell obalans venernas elasticitet, vilket kan leda till ådernät senare.

När dessa venklaffar inte fungerar korrekt uppstår återflöde, vilket innebär att venerna utsätts för stor belastning och orsakar blodsamlingar och små kärlbristningar. Detta kallas för ådernät.

Ådernät efter graviditet

I vissa fall försvinner ådernät som uppstår under graviditeten efter att graviditeten är över. I andra fall är det nödvändigt att behandla ådernät. Åderbråck och ådernät utvecklas med tiden, så tillståndet kommer att förvärras.

Ådernät är oskadliga och orsakar endast kosmetiskt obehag, inte kroppslig smärta.

I värsta fall kan estetiska problem som ådernät kan ge upphov till bidra till försämrad livskvalitet. Därför väljer många att låta behandla sina ådernät uppstått under graviditeten.

Ådernätsbehandling

Ådernät som bildats under graviditeten kan behandlas enkelt och skonsamt med skleroterapi. Skleroterapi är en behandlingsmetod där ett läkemedel injiceras i de sjuka venerna för att få dem att stänga. Blodet kommer nu att strömma i andra banor när venen har stängt sig, och ådernätet försvinner.

Vid Åderbråcksklinikerna behandlas ådernät vid skleroterapi.