December 9, 2018

Det är en fråga många ställer sig. Och tyvärr är det inte så lätt att undvika, däremot lättare att ta bort. Tack vare åderbråcksbehandling blir man kvitt de fula grejerna som sitter på bene. I den här artikeln kommer du kunna läsa om hur man kan undvika åderbråck.

Åderbråck är väldigt, väldigt vanligt bland oss. Det drabbar cirka 30%. Det finns dem som bara har lite åderbråck och inte besväras mycket alls av dem, och så finns det dem som verkligen lider – både för att hur det ser ut och för att det besvärar fysiskt. Åderbråck går att ta bort och det bör man också göra för åderbråck blir inte bättre med åren utan det är tyvärr så att de blir större och jobbigare att ha på benen. Så ta kontakt med en läkare om du upplever att du har besvär med åderbråck så kan läkaren hjälpa dig vidare till specialister som jobbar på åderbråckskliniker. Där får du hjälp med hur du ska gå tillväga för att bli av med åderbråcken. Vid en förundersökning bedöms vilken typ av behandling som ska användas i samråd med en vaskulär kirurg. Detta beror på graden av åderbråck. Det finns olika behandlingar: skuminjektioner, laser och annat att välja bland. Åderbråck går alltså att undvika.

Går det att undvika åderbråck?

Nja, det beror på lite. Det finns inte ett sätt som gör att det inte kommer att dyka upp åderbråck. Men som med andra sjukdomar så finns det sätt du kan leva på och saker du kan tänka på som i alla fall minskar risken. En sådan sak att tänka på är att inte sitta stilla för mycket. Många av oss i dag har jobb där vi sitter ner större delen av dagen och det är inte bra för varken ryggen eller vikten, och inte heller för den som vill undvika att få åderbråck. Så ut och rör på dig! Köp en stegräknare och se till att du går 10 000 steg om dagen – gärna mer! Det kommer kroppen att tacka dig för på flera sätt. Det går också att köpa stödstrumpor på apoteket som kan vara bra att bära, speciellt om du är gravid för under graviditeten ökar risken att drabbas av åderbråck. Det är väldigt många gravida kvinnor som upplever att de får åderbråck, så många som hälften, och det är ännu fler om man frågar kvinnor som är gravida för andra eller tredje gången.

Varför får man åderbråck?

Det hänger ihop med venerna och blodet i venerna. Av olika anledningar kan venerna som sitter ytligt utvidgas på grund av ett tryck, till exempel om man sitter stilla för mycket, och då uppstår åderbråck. Låt oss ta en gravid kvinna som exempel för att förtydliga. När en kvinna blir gravid går hon ofta upp i vikt, det är inte ovanligt att den ökade vikten landar på mellan 10 till 15 kilo, ibland mer. Det här skapar ett ökat tryck på venerna som gör att de utvidgas. En gravid kvinna har dessutom redan mer blod än vanligt eftersom hon bär på en annan liten människa i kroppen som också måste få blod, så det kan alltså bli ett stort tryck på ådrorna som resulterar i att det blir åderbråck.

Normal ven grafik
Åderbråck ven grafik

Ta bort åderbråck

Det är att rekommendera att ta bort åderbråck då de inte kommer att försvinna av sig självt utan det är faktiskt så att de troligtvis bara kommer att bli fler och synligare och skapa mer och mer obehag. För äldre är det till exempel ett problem att de får bensår av åderbråck som inte tagits bort kirurgiskt. Det första steget för att få bort åderbråck är att boka en förundersökning. I denna förundersökning kontrolleras benen med ultraljud, varefter man i samråd med en vaskulär kirurg bedömer vilken behandling som är den mest skonsamma och effektiva.

Hur får man åderbråck?

Åderbråck är delvis genetiskt. Så titta på dina föräldrar, dina syskon och andra i din släkt för att se om många av dem har åderbråck – då ligger det nog i din släkt. Men det är inte bara genetiskt utan det kan också komma med åren – som en naturlig del av åldrandet precis som grått hår och rynkor. En annan anledning till varför man kan få åderbråck är vid graviditet. Det är många, så många som hälften av alla gravida kvinnor som uppger att de får problem med detta. Hur hänger graviditet och åderbråck samman? För att kunna besvära den frågan måste vi titta lite närmare på vad åderbråck över huvud taget är.

Vad är åderbråck?

Hjärtat behöver blod, så mycket vet de flesta. Det är venerna i kroppen som tillför blodet och artärerna som pumpar ut det. Även detta är kunskap som de flesta känner till. Vad däremot inte alla vet är att i venernas ådror så finns klaffar som ser till att blodet kan pumpas uppåt och inte fastna nere i fötterna. När de ådror som sitter ytligt i kroppen, under hunden precis, får det svårt med klaffarna och därmed utvidgas uppstår åderbråck. Och då kommer nästa fråga, varför utvidgas de? Ja, det har då att göra med genetik, med naturligt åldrande eller då med det tredje, nämligen graviditet. När man är gravid sitter man mer stilla och man ökar också i vikt och man bär dessutom runt på mer blod (för barnet ska ha blod också) och det här gör att trycket ökar på venerna och de vidgar sig och så kommer åderbråcken. Så när du har den här fakta blir det lättare att veta hur man kan undvika ådebråck.

Undvika åderbråck

Det är inte helt lätt att undvika åderbråck, däremot kan det vara bra att tänka på några saker som i alla fall kan minska risken något och om åderbråck ändå uppstår, göra att de inte blir lika synliga. Ett sätt att förebygga åderbråck på är att röra på sig. Sitt inte still hela dagen utan upp ur stolen och gå runt, skaffa en stegmätare till exempel för att kontrollera att du får de där 10 000 stegen om dagen som rekommenderas. Man går ofta mer än vad man tror! Och sitter mindre än man faktiskt gör! Ett annat sätt att förebygga åderbråck på är att bära stödstrumpor, de går att hitta på apoteket. Och ett tredje tips är att inte gå upp för mycket i vikt för det sätter ökad press på så väl venerna som andra organ.