April 1, 2022

Värk och tyngdkänslan i benen är något som många lider av, och det kan vara ett otroligt stort besvär för dem som har dessa smärtor. Värk i benen ger en konstant rastlöshet, och det kan också påverka ens sömnkvalité, då det är svårt att hitta lugnet när man har värk och tyngdkänsla i benen.

Värk i benen och dålig blodcirkulation

En person som lider av värk i benen upplever ofta svullna ben, tyngdkänsla, kramper och domningar i benen. Det kan vara svårt att säga varför smärtan i benen uppstår och vad man ska göra för att den ska försvinna. Värk i benen kan uppstå bland annat på grund av dålig blodcirkulation. Dålig blodcirkulation kan bero på olika saker som ohälsosam livsstil, rökning, övervikt och inaktivitet.

Värk i benen och åderbråck

Värk i benen är ett mycket typiskt symtom på åderbråck, och andra symtom på åderbråck är tyngdkänsla i benen, kramper och klåda i benen. Därför kan värk i benen i vissa fall bero på åderbråck.

Åderbråck uppstår när venklaffarna fungerar otillräckligt. Venklaffarna sitter på insidan av venerna och har till uppgift att se till att blodet bara rinner åt ena hållet mot hjärtat för att syresättas. Om dessa klaffar är slitna eller defekta kan de inte längre hålla tätt och det kommer att orsaka tillbakaflöde där blodet rinner åt fel håll. Detta tillstånd kan orsaka ett ökat tryck i venerna så att blodet ansamlas, venen blir tjock och bucklig och detta orsakar åderbråck.

Defekta venklaffar

Dåliga venklaffar uppstår på grund av olika saker. Den vanligaste orsaken är ärftlighet då tillståndet med dåliga venklaffar är ärftligt. Venklaffarna kommer också att bli mer slitna med tiden, precis som det är med resten av kroppen, som också slits med åldern. Därför förekommer defekta venklaffar oftare hos äldre personer. Defekta venklaffar kan dock även uppstå på grund av fetma och dålig blodcirkulation, vilket påverkar venklaffarnas funktion.

Det gör att slitna venklaffar och dålig blodcirkulation kan leda till åderbråck, vilket kan ge olika typer av obehag, bland annat värk i benen, tyngdkänsla i benen och kramper.

Trasiga venklaffar

Vad man ska göra åt värk i benen

Värk i benen kan vara väldigt besvärande, men det kan vara svårt att hitta en lösning som helt kan ta bort smärtan i benen. Det första steget är att ta reda på om värk och tyngdkänslan i benen beror på åderbråck eller inte. Detta kan identifieras genom en förundersökning där en kärlkirurg gör en ultraljudsundersökning av benen och blodcirkulationen och ser eventuella åderbråck. Om förundersökningen visar att det finns åderbråck kan värk i benen bero på dessa åderbråck, och då är det avgörande att behandla åderbråcken för att göra något åt ​​värk och tyngdkänslan.

Behandling av åderbråck

Om du har åderbråck som orsakar lindrig smärta som värk i benen, tyngdkänsla, kramper, rastlöshet och klåda på benen kommer det att krävas behandling för att bli av med dessa problem. De besvär som åderbråck orsakar kan lindras genom olika åtgärder, men åderbråck kan endast avlägsnas genom åderbråcksbehandling.

Åderbråck kan tas bort med mycket skonsamma metoder utförda under lokalbedövning och du kan återuppta din normala vardag direkt efter en åderbråcksbehandling. Åderbråck kan avlägsnas med laser, skum och flebektomi, och dessa metoder är de senaste och mest använda vid behandling av åderbråck.

Symtomlindring - tyngdkänsla och värk i benen

Det är möjligt att lindra obehaget av tyngdkänsla och värk i benen med olika åtgärder.

  • Användning av stödstrumpor. En stödstrumpa sätter press på musklerna och ökar därför blodcirkulationen, vilket kan hjälpa att lindra besvär och minska värk i benen och kramper.
  • Aktivitet. Aktivitet hjälper att öka blodflödet i benen, och detta kan reducera värk i benen.
  • Undvik rökning och ohälsosam livsstil. Rökning är väldigt dåligt för hälsan och hela cirkulationen, så om tillståndet ska förbättras bör man undvika rökning.

Sammanfattning - värk i benen

Värk i benen drabbar många människor och värk i benen kan vara mycket besvärande. Det kan vara svårt att avgöra vad värk och tyngdkänslan i benen beror på, men det kan bland annat uppstå om man har åderbråck. Åderbråck behandlas med moderna metoder som har en kort återhämtningstid. Värk och tyngdkänsla i benen kan också lindras genom aktivitet och stödstrumpor.

5 snabba frågor om värk i benen

Vad hjälper mot benvärk?

Värme, massage, stödstrumpor, venpumpsövningar. Det finns olika åtgärder som kan lindra besvären av bensmärtor.

Varför är jag så stel i benen?

Brist på aktivitet kan göra att du blir stel i benen, men det kan vara väldigt svårt att säga varför man är stel i benen.

Hur känns inflammation i benen?

De klassiska tecken på en inflammation är rodnad, värme, smärta, svullnad och funktionsnedsättning.

Hur vet man att man har dålig blodcirkulation?

Det kan vara svårt att bedöma om du har dålig blodcirkulation. Typiska tecken på dålig blodcirkulation är kall eller kallsvettig hud. Kalla, bleka eller blåmarmorerade händer och fötter kan också vara ett tecken på dålig blodcirkulation.

Hur får man igång blodcirkulation?

Genom att hålla sig fysiskt aktiv kan blodcirkulationen förbättras. Detta kan till exempel göras genom att springa, gå raska promenader, simma, cykla och så vidare.