Åderbråck är något som många förknippar med en sjukdom som drabbar äldre mest. Men åderbråck drabbar cirka 30 procent av alla vuxna, och det kan drabba vem som helst. Det gör att åderbråck även drabbar unga och en del kvinnor upplever att de får åderbråck i samband med graviditet.

För ett antal år sedan togs åderbråck bort genom så kallad stripping, men idag används nya och skonsamma metoder som ger ett fint och hållbart resultat. I den här artikeln kommer vi att se över de olika metoderna för behandling av åderbråck.

Varför åderbråck uppstår

Ett åderbråck är en tjock, vriden ven som buktar ut på benen och ofta orsakar besvärande symtom. Åderbråck uppstår framför allt på grund av ärftlighet, så om din mor eller far hade åderbråck är sannolikheten stor att du också kommer att få åderbråck någon gång i livet.

Åderbråck orsakas av slitna eller defekta venklaffar. På insidan av venerna i benen finns så kallade venklaffar, vars uppgift är att se till att blodet bara rinner i en riktning mot hjärtat. Om dessa venklaffar är slitna eller defekta uppstår ett tillstånd av reflux, vilket gör att trycket i venerna ökar och blodet ansamlas och bildar åderbråck.

Venklaffarna slits med åldern som resten av kroppen, så man ser ofta äldre personer med åderbråck. Men som tidigare beskrivits uppstår ofta åderbråck även i samband med graviditet, där flera faktorer spelar in och påverkar venernas elasticitet och det generella trycket på venerna.

Om man är genetiskt disponerad för åderbråck kan du inte förhindra utvecklingen av dem, och det kommer därför att krävas åderbråcksbehandling för att bli av med åderbråck.

Idag används moderna metoder för åderbråcksbehandling, som alla är mycket skonsamma, och det är därför återhämtningstiden är kort.

Moderna åderbråcksbehandlingar

Förr i tiden togs åderbråck bort med en metod som kallas stripping. Här gjorde kirurgen ett snitt i ljumsken, och den sjuka venen drogs ut. Efter denna behandling fick patienten ofta vara sjukskriven under en längre period, eftersom metoden var mycket invasiv. Idag avlägsnas åderbråck med minimalt invasiva metoder, där endast lokalbedövning används. Gemensamt för de nya metoderna för åderbråcksbehandling är att det är kort återhämtningstid efter behandlingen, och därför finns det i de allra flesta fall inget behov av att sjukanmäla sig. Du kan därför vanligtvis återuppta din vanliga vardag 1-2 dagar efter åderbråcksbehandlingen.

Laserbehandling

En mycket erkänd och använd metod för åderbråcksbehandling är laserbehandling. Vid denna åderbråcksbehandling behandlas den sjuka venen med värme, och värmen från lasern gör att venen sluter sig och blodet rinner sedan på andra sätt.

Radiofrekvensbehandling

Precis som laserbehandling är radiofrekvensbehandling också en värmebehandling som används för att ta bort åderbråck. Värmen från radiofrekvensen kommer också att göra att den sjuka venen sluter sig, och med tiden kommer venen att försvinna och åderbråcken försvinna.

Skumbehandling

En annan typ av åderbråcksbehandling är skumbehandling. Vid en skumbehandling injiceras ett läkemedel i den sjuka venen, och läkemedlet förseglar venen så att åderbråcket försvinner.

Ovanstående metoder för åderbråcksbehandling kompletteras ofta med flebektomi, där den synliga venen tas bort med hjälp av ett litet snitt, och en bit av venen skärs bort.

Dessa metoder för åderbråcksbehandling är alla mycket effektiva och själva åderbråcksbehandlingen tar ungefär en timme. Efter åderbråcksbehandlingen kan du i de allra flesta fall återgå till din vanliga vardag 1-2 dagar efter behandlingen.

keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.