December 9, 2018

Stillasittandet är vår tids folksjukdom brukar det heta, och det stämmer rätt väl in på läget. Dagens människor sitter alldeles för mycket. Att sitta för mycket kan skapa värk benen, svullnad i benen och åderbråck. Här kommer några konkreta tips på hur du kan göra för att motverka detta – motion är en av nycklarna.

Blodet transporteras ända från tårna upp till hjärtat. Det är det syrefattiga blodet som ska upp till hjärtat igen. Men det här är inte en helt enkel resa då kroppen, precis som alla annat här på jorden, har tyngdlagen att förhålla sig till. Att få blodet upp från tårna kan därför kräva mycket ansträngning, så mycket ansträngning att klaffarna som gör jobbet i venerna inte klarar av det – då kan åderbråck uppstå, när dessa venklaffarna är slitna eller defekta. Många människor har åderbråck på benen. Speciellt äldre personer då klaffarna försvagas med åren. Men därför är det viktigt att se över sin livsstil. För genom att göra några livsstilsförändringar – mycket enkla sådana – kan man faktiskt göra en stor skillnad för sig själv.

Muskulaturen i vaderna – minskar värk i benen

Det första man kan göra är att se över hur mycket man sitter eller hur mycket man står. Sett ur ett åderbråcks-perspektiv är det nämligen inte bra att göra något av det för länge. Låt säga att du jobbar som frisör och står och klipper hela dagen, eller låt säga att du jobbar framför en dator morgon till kväll. Det blir jobbigt för venerna att pumpa upp blodet då och man kan därför uppleva värk i benen och i värsta fall få problem med åderbråck. Så vad göra? Sitter du mycket, res dig, rör dig, få igång blodcirkulationen helt enkelt. Sätt mobilens alarm på ringning vart 20 minut kanske, och när klockan på mobilen ringer ställ dig upp och går runt lite. Står du mycket, sätt dig ner då och då, dra upp benen i högläge så benen hamnar ovanför hjärtat och slipper jobba så mycket för att förse ditt hjärta med blod. Kanske lägg dig på en soffa en gång i timmen i fem till tio minuter. Eller sätt upp benen på en stol.

bare ben på stranden med skumsprøjt

Tåhävningar är ett bra tips för speciellt äldre som lider av värk i benen

Hos äldre avtar kraften i klaffarna när man kommer upp i åren, precis som det gör med kroppen som slitas över tiden, och därför är åldern en av de största orsakerna bakom åderbråck. Åderbråck är inte farligt, men man kan få besvär så som värk i benen eller att benen känns svullna. En del har lite problem, andra har stora problem. Så vad man själv kan göra för att lindra detta problem är att göra så kallade tåhävningar. Man reser upp hälen och låter tårna göra jobbet, alltså man aktiverar vaderna så vadmuskulaturen gör att blodet kommer uppåt – vadmuskulaturen hjälper alltså klaffarna på traven. Det här är en jättebra övning som läkare ofta rekommenderar speciellt äldre att göra regelbundet – men även om du inte är gammal är det en bra övning. Kolla bara på gymmet! Där ser man många göra tåhävningar, de gör det ofta i trappor för att ge vaderna en ännu tuffare omgång. Snygga vader får man på köpet!