December 9, 2018

Många människor lider av åderbråck, och lider de inte av åderbråck nu så kan det dyka upp för dem senare i livet. För det är så att åderbråck är något väldigt vanligt. Vissa har stora, synliga åderbråck på framförallt benen medan andra har mindre. Det som kan vara bra om man vill slippa åderbråck eller minska besvären av dem är att öka blodcirkulationen och låta musklerna jobba. Detta görs till exempel med hjälp av tåhävning.

Kroppen transporterar tillbaka det syrefattiga blodet till hjärtat via vener som är försedda med klaffar som gör detta jobbet. Utsätts venerna för mycket tryck, eller om klaffarna försvagas, kan åderbråck uppstå. Det är vanligast att åderbråck uppstår på benen eftersom det, på grund av tyngdlagen, är jobbigast att transportera upp blodet från. Det är längst ner och längst bort från hjärtat kan man enkelt säga. Har man åderbråck är man inte utsatt för någon fara – det är alltså inte farligt att ha åderbråck även om det kan se lite farligt ut. Speciellt om det är stora åderbråck man har på benen. De kan nästan se ut som att de vilken sekund som helst kan spricka. Men detta är extremt ovanligt. Man ska heller inte förknippa åderbråck med risker för blodpropp. Besvären som åderbråck kan ge är snarare besvärliga än farliga, vi talar om en tyngdkänsla i benen, och kliande besvär. I värsta fall kan de orsaka bensår – speciellt äldre människor får problem med bensår. Bensår ses ofta i svårare åderbråck som inte har behandlats, och såren kan vara mycket svåra att läka. Ofta är det av estetiska orsaker som man väljer att ta bort åderbråck. Eller då för att linda värk i benen och känslan av att benen är svullna.

Värk i benen – det här kan du göra för att lindra värk i benen

Det finns många effektiva och skonsamma behandlingar för att ta bort åderbråck i dag. Men vill du förebygga eller se till att åderbråck inte dyker upp på fler ställen än på det nyligen behandlade området så kan du tänka på en del saker själv. Det här med muskler och blodcirkulation till exempel.
Det är inte bra att sitta still en hel dag framför en dator. Eller stå upp en hel dag. Så om du har ett stillasittande jobb, se till att addera så kallde ”micro-pauser” i ditt arbetschema. Upp och res dig några gånger i timmen, kanske gå till köket och hämta ett glas vatten, kanske skriv ut dina papper på en skrivare som ligger på en annan avdelning. Du kan också gå till jobbet, eller i alla fall hoppa av en hållplats tidigare eller parkera längre bort från jobbet.

Tips!

Köp en stegräknare för att ta reda på hur mycket du faktiskt går på en dag. Ibland lurar man sig själv! Många mobilen har numera stegräknare i sig, eller som man enkelt kan ladda ner via en app.

Lägg benen i högläge – ta bort värk i benen
Ett annat tips för att minska besvären med åderbråck och förebygga uppkomsten av dem är att se till att benen då och då får ligga i högläge. Alltså att man har dem i jämnhöjd eller över hjärtat. Då blir det enklare för blodet att transporteras och man undviker alltså trycket som kan orsaka åderbråck.

Tåhävningar – bra för benen
Tåhävningar är en jättebra övning för den med besvär. Upp på tårna så vadmusklerna får jobba – gör det varje dag gärna!