Maj 2, 2022

Svullna ben kan inte bara orsaka mycket fysiskt obehag, utan det kan också vara otroligt smärtsamt och besvärande. Därför söker många som har problem med svullna ben om råd om vad de kan göra åt det, och varför svullna ben uppstår.

Svullet underben och fot

När en person lider av svullna ben är det vanligtvis på underbenet, ankeln och foten. Svullna underben och fötter är ett mycket vanligt tillstånd som ofta ses hos gravida eller överviktiga kvinnor. Orsaken till svullnaden är vätskeretention och detta kallas ödem. Sammantaget uppstår svullnaden, det vill säga vätskeansamlingen, på grund av obalans i systemet som styr vätskefördelningen i kroppen.

Obehag med svullna ben

Ett tillstånd med svullna ben, underben eller fötter kan uppstå och utvecklas över timmar till dagar eller i värsta fall vara av mer kronisk karaktär. Man kan uppleva svullnad i ett eller båda benen och orsaken till detta kan vara väldigt olika.

Svullna ben kan ge mycket obehag och svullna ben, vrister och fötter ger ofta en öm och spänd känsla i benet.

Orsaker till svullna ben

Svullnad kan förekomma både på ett ben eller på båda benen. Vid svullnad på båda benen kan det bero på:

 • Man har suttit stilla länge
 • Graviditet
 • Värme
 • Övervikt
 • Biverkning av medicinering
 • Menscykel

Om bara ett ben eller underben är svullet kan det bero på en sjukdom eller tillstånd i det svullna benet.

 • Inflammation i huden
 • Åderbråck
 • Tromboflebit
 • Blodpropp i benet
 • Vaskulära förändringar efter en blodpropp

Hur kan svullna ben behandlas?

Om båda benen är svullna och de inte är svullna på grund av sjukdom, kan det hjälpa med träning och genom att ha en aktiv och hälsosam livsstil. Om du har ett väldigt stillasittande jobb kan det också hjälpa att sitta med benen upphöjda, gå upp ofta och byta ställning.

Svullna ben kan kännas väldigt obehagligt, varför en stödstrumpa kan hjälpa till att lindra besvären.

Om svullnaden i benet däremot beror på en sjukdom, såsom åderbråck, kommer det att krävas behandling av den underliggande sjukdomen för att förbättra tillståndet med svullnaden. I allmänhet kommer behandlingen att bero på orsaken till svullnaden i benet.

Svullna ben och åderbråck

​​En av orsakerna till svullna ben och underben kan vara åderbråck. Åderbråck är tjocka och distinkta vener, blodkärl, som buktar ut på huden. Åderbråck kan vara både fysiskt besvärande och en kosmetisk olägenhet. Åderbråck förekommer mycket ofta på vaden, men förekommer även på fötter och lår. Åderbråck är helt ofarligt, men om åderbråcken inte behandlas förvärras tillståndet och det kan i värsta fall leda till sjukdomsfall av allvarligare karaktär såsom bensår.

Nedan ses en visuell översikt över klassificeringen av åderbråck, som är indelad i grader.  Det framgår att ett svullet ben är ett tecken på åderbråck med graden C3.

gradering av åderbråck i skala 1-6. CEAP Klassifikation

Behandling av åderbråck - behandling av svullnad i benet

Som nämnt ovan ska man behandla den underliggande orsaken till svullnaden i benet, och därför krävs en åderbråcksbehandling för att bli av med de svullna benen om svullnaden har uppstått på grund av åderbråck. Det finns olika skonsamma metoder för att ta bort åderbråck där laserbehandling är en mycket använd metod.

De nya behandlingsmetoderna för att ta bort åderbråck på benen har en kort återhämtningstid, endast lokalbedövning används och man kan i regel återuppta sitt vardagsliv direkt efter åderbråcksbehandlingen.

Efter en åderbråcksbehandling kommer den sjuka venen som är orsaken till åderbråcken och de svullna benen att tätas och försvinna efter en tid, och åderbråcken försvinner.

Sammanfattning - svullna ben

Det är ganska normalt att ha svullna ben, och tillståndet kan uppstå på ett ben eller på båda benen. Svullna ben kan bero på olika saker och svullna ben, underben och vrister kan bland annat orsakas av åderbråck. För att behandla svullna ben måste man till att börja med behandla orsaken till svullnaden. Det vill säga, för att förbättra tillståndet med bensvullnad som orsakas av åderbråck krävs en åderbråcksbehandling.

Snabba frågor om svullna ben

Är det farligt att ha svullna ben?

Svullna ben behöver inte vara farligt i sig men det kan göra ont och påverka rörligheten. Däremot så kan det vara ett tecken på att viktiga funktioner inte fungerar som de ska, och därför är det en bra idé att uppsöka läkare om du upplever svullna ben.

Vad ska man göra för att få ner svullnad?

Svullna ben uppstår bland annat på grund av att blodcirkulationen är nedsatt. Därför kan svullnaden minimeras genom att se till att upprätthålla ett bra blodflöde. Om de svullna benen beror på åderbråck kommer det att krävas en åderbråcksbehandling för att eliminera svullnaden.

Vad kan svullna ben bero på?

Svullnad vid anklar, ben och fot kan bero på att vensystemet i benen inte fungerar som det ska. Svullna ben kan bland annat vara ett symtom på åderbråck.