Det är inte ovanligt att många äldre har problem med värk i benen och en känsla av att de är uppsvullna. Detta går att behandla, om det är åderbråck som är orsaken till detta finns flera effektiva behandlingar. Men man kan också göra en hel del själv åt problemet. Till exempel så kan man göra tåhävningar.    

Det är inte lätt för kroppen alltid. Tänk själv att mot tyngdlagen få upp blodet från tårna upp till hjärtat. Det är venerna som gör det jobbet med hjälp av klaffar. Men med åren kan klaffarnas styrka försämras och då kan det bli så att venerna på benen vidgas och så kallade åderbråck uppstår. Det är inte farligt med åderbråck, men de kan mycket väl orsaka besvär så som värk i benen. För att minska värken kan man välja att ta bort åderbråcken. Men för att fler åderbråck inte ska uppstå på andra ställen på benen kan det också vara bra att se över sin livsstil. Det finns nämligen några saker man ska tänka på. Så som blodcirkulationen och muskulaturen.

Muskulaturen i vaderna minskar värk i benen

I dagens samhälle är det många av oss som sitter mycket stilla. Framför allt om man jobbar framför en dator, men också om man är äldre och inte orkar röra sig så mycket. Men för att minska värk i benen behöver man röra på sig lite. Det behöver inte vara jättemycket, men litegrann. Man kan till exempel ta små pauser då och då om man sitter mycket stilla. Res dig upp och gå ett varv runt i huset. Det behöver alltså inte vara avancerade motionsformer som krävs för att värk i benen ska släppa. Någon annat som är bra för att lindra värk i benen och uppkomsten av åderbråck är att lägga benen i högläge. Ska du sitta länge framför tv:n, sätt upp benen på en stol, lägg en mjuk kudde under fötterna också. Genom att göra så blir det lättare för blodet att transporteras tillbaka till hjärtat – klaffarna behöver inte kämpa mot tyngdlagen utan de har en härlig medvind mot hjärtat. Som en cyklist som åker nerförsbacke. Skönt, alltså.

Tåhävningar då och då är bra mot värk i benen

Något som också är bra för den som vill slippa värk i benen, känslan av svullnad och förebygga åderbråck, är att man gör tåhävningar regelbundet. Det räcker med att man gör det då och då i några minuter åt gången. Det är är en övning som är speciellt bra för äldre då muskulaturen som aktiveras i vaderna bidrar till att hjälpa klaffarna att göra sitt jobb. Så ha som vana att till exempel göra tåhävningar när du borstar tänderna morgon och kväll, eller när du står och väntar på bussen.

Massage – öka blodcirkulationen

Att massera benen kan också vara skönt, samt också använda stödstrumpor som går att hitta på apoteket. Speciellt bra är stödstrumpor om man ska flyga. Det finns flera varianter av stödstrumpor, en del är lättare än andra. Fråga personal på apoteket om råd för vilka stödstrumpor som passar just dig bäst.

Tips!

Om du laddar ner en stegräknare blir det lättare att få överblick över hur mycket du faktiskt rör på dig. Är du en stillasittande person kan en stegräknare fundera som en ögonöppnare och en motivation till ökad rörelse.

keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.