Ta bort åderbråck, går det? Ja, det finns ett gäng med skonsamma och välbeprövade metoder att välja bland. Som skum, laser och lim. Här listas ett par bra metoder som görs genom åderbråcksbehandlingar som utförs av kärlkirurger.

Åderbråck är något som många drabbas av. Och därför det också ett väldigt vanligt ingrepp att ta bort dem – det är skonsamt och man kan leva på som vanligt kort efter behandlingen. Varför ska man ta bort åderbråck? Ja, den vanligaste orsaken till varför personer väljer att ta bort åderbråck är för att de upplever att de inte är så snyggt att ha på benen. Men det finns också medicinska skäl – åderbråck kan skapa obehag. Men det är viktigt att lägga på minnet att åderbråck inte är farligt. Det kan inte orsaka proppar i benet – även om det ser ut så när man tittar på dem.

Drabbar många
En del tror att åderbråck är en ”pensionärssjukdom” och det stämmer inte. Många får sina åderbråck i 30 till 40 års åldern. Det finns även patienter som är tonåringar. Så alla kan drabbas, även om det är vanligare att det kommer med åren. Det finns flera sätt att motverka och lindra åderbråck – till exempel är det bra att hålla en sund vikt, at röra på sig och inte stå eller sitta för mycket. Man kan också bära stödstrumpor under graviditeten och ett tag efter den. Graviditet är en riskfaktorn nämligen.

Det går att ta bort åderbråck
Många går runt med åderbråck helt i onödan. Det är inte särskilt komplicerat att ta bort dem nämligen. Det kan i princip göras på lunchen. Precis som många andra behandlingar idag, har behandling för åderbråck blivit ytterst modernt och man kan välja mellan en rad skonsamma metoder som alla är relativt om inte helt smärtfria. Resultatet kommer också snabbt – åderbråcken försvinner fort.

Några metoder som är vanliga och bra

Skumbehandling – en behandling som funnits länge
Skumbehandling har funnits sedan cirka 60-talet och är därmed en väl beprövad metod som är mycket skonsam för patienten. Ett uppskummat klister förs vida en kanyl in i ådrorna som berörs och på så sätt stängs de.

Radiofrekvens
Den här metoden påminner om lasermetoden. Med hjälp av värme så stängs venerna.

Lim – här krävs ingen lokalbedövning
De andra behandlingarna kräver lokalbedövning men det gör ofta inte den med lim. Behandlingen går dessutom snabbt – det tar bara 30 minuter ungefär. Det är ett superlim av biologiska ämnen som sprutas in och limmar venerna.

Laser
Laser är en teknik som skapar intensiva ljusvågor och är mycket vanligt vid behandling av huddefekter. Det fungerar också utmärkt mot åderbråck och tekniken har varit väldokumenterad sedan 1998. Åderbråcksklinikerna har utvecklat den nyaste och mest skonsamma laserbehandlingen – Elves Radial 1470.

Har man riktigt illa svåra åderbråck är det så att landstinget kan bekosta dem. Annars får man göra det själv. Priset ligger på allt mellan 12 000 kronor och kan landa på över 30 000 kronor. Detta beror helt och hållet på om det är två ben som ska behandlas eller om det är bara ett, samt vilken svårighetsgrad åderbråcken har. Det finns en skala mellan ett och fem där ett är mild och fem är svår åderbråck.

keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.