December 9, 2018

När man blir gravid är det mycket att tänka på. En av sakerna man kanske inte tänker på är åderbråcksbehandlingar. Men faktum är att man nog kanske måste.

Många kvinnor drabbas av fula, blå trådliknande mönster på benen. Det kan vara antingen ådernät eller åderbråck och många kvinnor har komplex över dem. Män drabbas också, men inte i lika hög utsträckning. Man förknippar kanske åderbråck och ådernät med något som gamla kvinnor och män har, och det stämmer till viss del – problemet ökar med åren. Men faktum är att så unga som 13 åringar kan drabbas. Men det hör till ovanligheten. Vanligt är dock att man drabbas i samband med att man blir gravid. Hälften av alla gravida kvinnor kommer att få åderbråck eller ådernät – för många kommer det att vara permanent.

Åderbråck och ådernät uppstår när klaffarna i venerna är slitna eller defekta. Venklaffarna reglerar blodflödet till hjärtat, men om venklaffarna inte fungerar optimalt kommer blodet att rinna tillbaka och samlas i pooler, vilket skapar åderbråck. Liksom med hela kroppen sliter den med tiden, och det gör också klapparna i venerna.

Mer blod vid graviditet

Varför så många gravida kvinnor, så många som 50 procent av alla, drabbas av åderbråck eller ådernät, har att göra med viktuppgången som man utsätts för som gravid. Många går ju upp över tio kilo – vilket är precis som det ska! Men man kan ändå inte komma ifrån det faktum att det är slitsamt på kroppen. När en kropp väger mycket mer än normalt så blir det ett ökat tryck på venerna och på venklaffarna. Det gäller inte bara gravida kvinnor utan även andra som bär på extrakilon. Som gravid sitter man också mer stilla, det är inte heller bra. Ut och rör på dig! Ta en rask promenad. Om du vill undvika åderbråck, vill säga. En annan ide är stödstrumpor – bär dem redan ett par månader in i graviditeten och fortsätt sedan några månader efter graviditeten också. Tills du känner att svullnaden i benen lagt sig och du fått tillbaka din kropp i balans.

Viktökning och mer blod

När man blir med barn är det också så att barnet som man bär på vill ha blod – så det är faktiskt så att en kvinna som är gravid har mer blod i kroppen och det ökar också risken för att sätta tryck på venerna vilket i sin tur ger åderbråck.
Men det här är inget man behöver oroa sig för, för det finns behandlingar att få för att få tillbaka sina snygga ben så de blir shorts och kjolvänliga igen. Det första steget att behandla åderbråck är en förundersökning, och de görs på specialiserade åderbråcksklinker av läkare. Det första en läkare gör är att undersöka med hjälp av ultraljud vilka besvär du har. Till exempel om det rör sig om ådernät (som inte är farliga men som ändå kan tas bort av kosmetiska skäl) eller om det rör sig om åderbråcks om kan ge ganska allvarliga besvär, speciellt längre fram i livet då de kan bilda sår.

Åderbråck blir ofta bara värre och värre med åren, och jobbigare och jobbigare att leva med – så lika bra att ta bort dem på en gång!

Vilken typ av åderbråcksbehandling?

Som beskrivits kan en graviditet orsaka plötsliga åderbråck och dessa åderbråck försvinner ofta efter graviditetens slut, men tyvärr händer det inte för alla. Om du vill ta bort åderbråck finns det olika behandlingar.
Laserbehandling: En kateter sätts in i venen, följt av en laser som sätts in vilket får venen att krympa och försvinna.
Lim- och skumbehandling: Ett läkemedel injiceras i venen, varefter venen försvinner och blodet hittar sedan andra sätt.
Flebektomi: I större områden med åderbråck används flebektomi. Här placeras ett litet snitt på benet, varefter en bit av den sjuka venen dras ut.

I en förundersökning som kan göras på Åderbråcksklinikerna kan en läkare bedöma vilken typ av behandling som är den mest lämpliga och vilken som är den mest skonsamma och effektiva.

Vad kostar då en sådan här behandling?

Det beror för det första på vilken metod som läkaren konstaterar är bäst för dig. Skum, lim, laser, radiofrekvens, flebektomi? Det andra har att göra med hur problemet sitter – djupt eller ytligt. Sedan spelar andra faktorer också in. Men man kan säga att kostnaden ligger mellan 5000 kronor och 39 000 kronor. Beroende om det är ett ben, och ett enkelt sådan, eller om det är två ben och två svårare sådana.

Sammanfattning –Gravid? Då kan en åderbråcksbehandling passa

Åderbråck och ådernät uppstår när venklaffarna är defekta, så blodet samlas i pooler och orsakar åderbråck. När en kvinna är gravid ökar kroppsvikt plötsligt, vilket skapar ett stort tryck på venerna, och en gravid kvinna har också mycket mer blod i kroppen än vanligt. Detta kan orsaka åderbråck, och hos vissa gravida kvinnor försvinner dessa inte efter graviditeten. Om dissa åderbråck ska tas bort finns det olika behandlingsmetoder som alla är mycket skonsamma och kan utföras på Åderbråcksklinikerna. Priset för en behandling beror på vilken metod som valts och det första steget mot behandling av åderbråck är en förundersökning.