December 9, 2018

Många människor har besvär med värk i benen och en känsla av att de är uppsvullna. Det kan vara kopplat till synliga eller mindre synliga åderbråck. Genom att öka blodcirkulationen och låta musklerna i vaderna få jobba kan du minska besväret.

Åderbråck är något som drabbar många människor, speciellt äldre då klaffarna i venerna som transporterar upp det syrefattiga blodet tillbaka upp i hjärtat, kan tappa kraft med tiden – som många andra kroppsfunktioner också gör på grund av åldern. Därför är det extra viktigt att tänka på och se över sin livsstil. Små saker i vardagen kan nämligen göra stor skillnad om man vill undvika värk i benen.

Värk i benen – det här kan du göra för att lindra värk i benen

Åderbråck är inte farligt, däremot kan det orsaka värk i benen. Detta kan man dock bli hjälp med genom att själv göra enkla övningar, som tåhävning. Det går till så att man står upp, rak i ryggen, och så lyfter man på hälen så tårna får jobba upp hela kroppen. Du kommer här att känna att det är vaderna som aktiveras. Tåhävningar är en vad övning alltså, och muskulaturen hjälper blodet att åka upp i venerna och fungerar alltså som ett stöd till klaffarna. Musklerna hjälper liksom klaffarna på traven. Den här övningen kan med fördel göras lite svårare genom att man gör den på en trappa – för då kommer man ännu djupare och vaderna får jobba ännu lite mer. Vill man vara riktigt avancerad kan man addera en tyngd på benen – detta ser man ofta att personer gör på gymmet. Men detta är alltså inte alls nödvändigt. Det viktiga är att göra övningen och göra den regelbundet. Att rekommendera för att inte glömma bort övningen är att göra den varje gång man borstar tänderna, eller varje gång man har igång micron eller varje gång reklampausen på tv kommer igång. Några minuter om dagen räcker.

Motion ökar blodcirkulationen och hjälper därför vid värk i benen om man har åderbråck
Att motionera är också något som är bra för att lindra eller motverka värk i benen samt åderbråck. Det behöver inte vara tuffa motionsformer utan det räcker alldeles utmärkt med promenader – man vill få igång blodcirkulationen bara. Köp en stegräknare eller ladda ner en stegräknare i mobilen för att göra det lite roligt för en själv. Då kan man nämligen tävla mot sig själv i hur många steg man får ihop. Gärna ska man få ihop 10 000 om dagen vilket man får om man går två, tre promenader om dagen. Men har man inte hälsan till detta ska man givetvis vara alldeles nöjd med betydligt färre steg också. Det viktigaste är att man rör sig!

Sitt inte stilla – värk i benen lindras med lite rörelse

Många sitter för mycket. Man sitter framför datorn, i bilen, framför tv:n, vid middagsbordet. Det är inte bra att sitta för mycket då blodcirkulationen försämras. Men det är heller inte bra att stå upp för långa perioder för då måste venerna jobba hårt för att få upp blodet.
Det som kan vara bra är att då och då lägga benen i högläge. Så får blodet lättare att komma tillbaka till hjärtat och man undviker därmed det ökade trycket som kan orsaka åderbråck.

Om du har smärta och oro i benen kan det också vara en bra idé att använda en stödstrumpa som bara ökar blodflödet. Generellt sett handlar det om att hålla en hälsosam och aktiv livsstil för att upprätthålla en god blodcirkulation.