November 9, 2022

Åderbråcksoperation är ett annat ord för åderbråcksbehandling. Åderbråcksoperation tar upp de olika metoderna för att ta bort åderbråck, vilket innebär någon form av ingrepp på benet. För många kommer åderbråck att förknippas med den traditionella metoden kallad stripping, som användes på många sjukhus för ett antal år sedan.

Olika typer av åderbråcksoperation

De senaste formerna av åderbråcksoperation inkluderar laser- eller radiofrekvens, skumbehandling, limbehandling och flebektomi. Den gammaldags och traditionella metoden för åderbråcksoperation kallas stripping.

Åderbråcksoperation med värmebehandling

Några av de nyaste och mest effektiva metoderna inom åderbråcksoperation är värmeterapi. Värmebehandling för att ta bort åderbråck är en mycket använd metod som också är den mest använda metoden på Åderbråcksklinikerna.

Värmebehandling med antingen radiofrekvens eller laser gör att värmen stänger blodkärlet där åderbråcket sitter. Blodet kommer då att flöda i en annan riktning.

Denna typ av åderbråcksoperation är mycket skonsam eftersom laserfibern förs in i den sjuka venen innan den långsamt dras ut igen. Det är ett minimalt ingrepp med ingen eller kort återhämtningstid.

Denna metod för åderbråcksoperation ger några av de bästa resultaten och lämnar inga synliga ärr.

För dessa typer av åderbråcksoperationer används endast lokalbedövning.

Skumbehandling - en annan typ av åderbråcksoperation

Om du har mindre typer av åderbråck, eller behöver ombehandlas för åderbråck, används ofta skumbehandling. Vid skumbehandling injiceras ett ämne i de sjuka venerna, innan venen stängs och krymper, och så småningom försvinner helt. Denna typ av åderbråcksoperation är en mycket mild form av behandling och är för det mesta smärtfri.

Åderbråcksoperation för att ta bort synliga åderbråck

Åderbråck uppstår när trycket i venerna är förhöjt, vilket ofta resulterar i att åderbråck buktar ut på huden och blir mycket synliga. De synliga åderbråck tas bort med hjälp av flebektomi. Flebektomi är en typ av åderbråcksoperation där kirurgen tar bort en liten del av åderbråcket som buktar ut på huden och som skapar det kosmetiska problemet. Åderbråcket tas bort genom att kärlkirurgen gör ett mikrosnitt på huden, innan man använder en slags virknål för att dra ut en liten del av åderbråcket, som sedan skärs bort. Detta lämnar mycket små snitt på huden som kommer att läka med tiden och inte lämna permanenta, stora ärr.

10 snabba frågor om åderbråcksoperation

Hur länge har man ont efter Åderbråcksoperation?

Efter en åderbråcksoperation kan patienter uppleva ömhet i benet och smärta när de går. Det är individuellt hur mycket ömhet man känner och när detta avtar. Normalt efter ett par dagar.

Hur går en operation av åderbråck till?

Som förberedelse för åderbråcksoperationen förbereder sjuksköterskan benen som desinficeras. Kärlkirurgen markerar åderbråcken på benen, varefter lokalbedövning appliceras och behandlingen påbörjas. Värmebehandlingen eller skumbehandlingen stänger venen, vilket orsakar åderbråck. De synliga åderbråck tas bort med flebektomi, där ett litet snitt görs, och sedan tas en bit av venen bort.

Hur mycket kostar det att ta bort åderbråck?

Priset för en åderbråcksoperation varierar beroende på vilken typ av behandling som ska användas och om det är ett ben eller båda benen som ska behandlas. Normalt ligger priset mellan 5 000-39 000 kr.

Vid vilken ålder får man åderbråck?

Åderbråck ses ofta hos äldre, men de uppstår också väldigt ofta i samband med graviditet. Åderbråck kan till och med förekomma hos mycket unga människor i 20-årsåldern och är inte nödvändigtvis åldersrelaterade. Åderbråck uppstår framför allt på grund av genetik, så detta är den viktigaste anledningen till att man får åderbråck.

Kan man få bort åderbråck själv?

Om du först har utvecklat åderbråck kommer det att krävas behandling för att bli av med dina åderbråck. Du kan därför inte göra något själv för att få bort dem.

Är stödstrumpor bra vid åderbråck?

Stödstrumpor är bra för symtomlindring.
Stödstrumpor ökar trycket på benmusklerna och förbättrar därför blodcirkulationen i benen. Detta kan hjälpa till att lindra eventuella symtom du kan ha.

Kan åderbråck försvinna om man går ner i vikt?

När du har åderbråck försvinner de först efter en operation. Åderbråck ger olika symtom, och dessa symtom kan lindras med olika åtgärder. Om en är mycket överviktig kan en minskning av kroppsvikten förbättra blodcirkulationen, och detta kan hjälpa till att lindra symtomen.

Är åderbråck ärftligt?

Åderbråck uppstår främst på grund av genetik. Om åderbråck uppstår i familjen är sannolikheten stor att du också får dem själv någon gång i livet.

Finns det medicin mot åderbråck?

Åderbråck kan endast tas bort genom behandling, så det finns ingen medicin mot åderbråck.

Kan stödstrumpor ta bort åderbråck?

Stödstrumpor är bra för symtomlindring, men kan inte ta bort åderbråck.
Åderbråck kan orsaka lindriga problem som svullnad, kramper och tyngdkänsla i benen. Stödstrumpor kan hjälpa till att lindra detta genom att öka blodflödet till benen, vilket lindrar smärtan som orsakas av åderbråck.