Maj 16, 2022

Under graviditeten genomgår kroppen ett antal förändringar. Förutom att bära ett barn är viktökningen betydande, liksom den hormonella jämvikten. Detta ökar risken för åderbråck, vilket kommer att beskrivas i det här inlägget.

När åderbråck uppstår

Det finns vener i hela kroppen, och i dem finns venklaffar som hjälper till att kontrollera blodflödet till hjärtat. Reflux uppstår om dessa klaffar skadas eller slits. Blodet samlas till följd av detta i små pooler i venerna, vilket ökar trycket på venerna. Åderbråck kan utvecklas till följd av detta.

När venklaffarna blir defekta i samband med en graviditet

Venklaffar slits med tiden, och det är därför man ofta ser defekta venklaffar hos äldre personer. Detta tillstånd är dock också ärftlig, och om dina föräldrar har dåliga venklaffar kommer du därför med största sannolikhet att utveckla dem själv.

normala vener vs åderbråck vener

Under graviditeten ökar kroppsvikten avsevärt, och den plötsliga utvecklingen av övervikt har visat sig försämra funktionen hos venklaffarna. När du väntar barn förändras dina hormoner, vilket kan påverka dina vener, vilket kan leda till åderbråck. Utvecklingen av åderbråck under graviditeten är förknippad med flera faktorer, bland annat begränsad rörlighet och det ökade trycket på benen som orsakas av en växande buk.

Åderbråck som uppstår under graviditeten brukar försvinna kort efter förlossningen. Detta gäller dock inte för alla, och det kan krävas behandling av åderbråck för att ta bort åderbråcken.

Åderbråck i underlivet uppstått i samband med graviditet

Åderbråck som uppstår under graviditeten finns ofta på benen, där det finns mycket tryck.  Trycket är också högt i bäckenet och de omgivande venerna under graviditeten. Samtidigt är det en enorm belastning på buken under förlossningen, vilket kan leda till åderbråck i underlivet.

Åderbråck i underlivet kan vara mycket obehagligt, särskilt under graviditeten när trycket i kroppen redan är högt.

Åderbråcksbehandling

Om du har haft åderbråck under graviditeten och de inte har försvunnit efter graviditeten, måste du behandlas av en kärlkirurg.

Om åderbråcken sitter på benen finns det flera moderna metoder för att försiktigt avlägsna dem. Vid Åderbråcksklinikerna användas endast de senaste teknikerna för att ta bort åderbråck. Vid en förundersökning görs en individuell behandlingsplan som gir best möjligt resultat.

Åderbråck som har kommit i samband med graviditeten kan tas bort med:

  • Laserbehandling
  • Skumbehandling
  • Flebektomi

Om du har åderbråck i underlivet på grund av graviditet måste du dock söka upp en klinik som specialiserar sig på behandling av åderbråck i underlivet. Åderbråck i underlivet behandlas ofta med injektioner som kan ta bort åderbråck.

5 snabba frågor om Åderbråck och graviditet

När åderbråck gravid?

En del gravida får åderbråck. Det är vanligast att få åderbråck på benen, i underlivet eller i ändtarmen. I vissa fall kommer åderbråck att försvinna efter förlossningen, men hos andra kvinnor kommer det att kräva behandling.

Hur ser åderbråck i underlivet ut?

Vid åderbrck i underlivet blir dina blodådror utvidgade. Detta beror på flera saker; bland annat den ökade mängden hormoner och blodmängd och att livmodern trycker på stora blodkärl i bäckenet. Man kan känna ett tryck i underlivet och man kan bli svullen av åderbråck i underlivet.

Hur mycket kostar det att ta bort åderbråck?

Priset beror på vilken behandling som ska göras, och en individuell bedömning görs alltid vid en förundersökning. Du kommer att få en individuell pris vid förundersökningen hos våra kärlkirurger.

Hur undvika åderbråck gravid?

Det går inte att undvika att få åderbråck under graviditeten om man är ärftligt disponerad för det, men man kan vidta olika försiktighetsåtgärder för att minimera risken.

Vad förvärrar åderbråck?

Ärftlighet - om föräldrar har/haft åderbråck löper man större risk att drabbas av åderbråck. Dessutom kan övervikt, stillasittande arbete, långvarigt stående, graviditet, ohälsosam livsstil också påverkar förekomsten av åderbråck.