Åderbråck förekommer ofta hos kvinnor i samband med graviditeten. För många förvärras detta tillstånd i slutet av graviditeten och för många försvinner inte åderbråcken efter förlossningen.

I artikeln kommer vi att diskutera vad åderbråck är, varför vissa kvinnor får åderbråck och varför tillståndet ofta uppstår under graviditeten.

Varför uppstår åderbråck

Åderbråck påverkar ungefär en tredjedel av alla vuxna vid någon tidpunkt i livet och det beror till stor del på genetik. Det vill säga att om en av föräldrarna har åderbråck är barnen genetiskt benägna att också få åderbråck.  Vener transporterar det syrefattiga blodet tillbaka till hjärtat för syresättning. I venerna sitter klaffar som reglerar blodflödet så att blodet bara kan flöda i en riktning. Liksom resten av kroppen kommer dessa klaffar försvagas över tid och om klaffarna är försvagade och defekta kan blodet komma att rinna tillbaka och ansamlas i pooler under klaffarna vilket skapar tryck på venerna. Det är detta som orsakar de utbuktande och svullna venerna på huden som kallas för åderbråck.

Åderbråck är ofarliga men de kan orsaka lindrig smärta ,tunga och trötta ben, kramper och obehag. Mer avancerade åderbråck kan leda till allvarliga åkommor som eksem, venösa bensår och tromboflebit.

Åderbråck i buken i samband med en graviditet

En del kvinnor får åderbråck under graviditeten. Under graviditeten ökar kvinnans kroppsvikt avsevärt och den extra vikten påverkar blodcirkulationen och ökar trycket på venerna vilket kan orsaka åderbråck. Utöver dessa förändringar förändras hormonbalansen väsentligt vilket också kan påverka förekomsten av åderbråck.

Den ökande mängden av könshormonet progesteron får väggarna i venerna att bukta och detta ökar risken för åderbråck. Under en graviditet är det stort tryck på de stora blodkärlen i buken och ner i bäckenet. Livmodern pressar de stora venerna som leder blod från benen upp till hjärtat vilket orsakar ökat tryck på venerna i benen, runt ändtarmen och i underlivet.

Vanligtvis framträder åderbråck på underbenen,  knäskålen och upp på låren. I sällsynta fall  kan åderbråck uppstå i underlivet, runt slidan och i mellangärdet. Om du har åderbråck i underlivet kan dessa också spridas till inre delen av låret eller baksidan av låret.

Många kvinnorsom får åderbråck under graviditetenhar haft dem redan innan de blev gravida men graviditet förvärrar tillståndet. Förutom den extra kroppsvikten ökar blodflödet också under graviditetenvilket ytterligare bidrar till ökat tryck på venerna. Tillståndet med åderbråck i underlivet förvärras ofta vid påföljande graviditeter.

Olika försiktighetsåtgärder

Du kan inte förhindra åderbråck i underlivet men du kan vidta olika försiktighetsåtgärder som kan hjälpa till att minimera risken och förhindra att tillståndet försämras.

  • Var uppmärksam på kroppsvikten
  • Träna regelbundet
  • Håll benen högt så ofta som möjligt
  • Sitt inte eller stå stilla under längre perioder
  • Använd kompressionsstrumpor

Genom att fokusera på dessa olika faktorer kan du aktivt bidra till att minska risken för åderbråck i underlivet.

Symptom på åderbråck i underlivet

Symptom och besvär vid åderbråck i underlivet är varierande från person till personNågra av de vanligaste symtomen på åderbråck i underlivet är:

  • Klåda
  • Korsryggssmärta
  • Vaskularisering, dvs. att nya blodkärl bildas
  • Tyngdkänsla efter långvarigt sittande eller stående
  • Urinträngningar

Om du har något av dessa symptom är det en bra idé att få det undersökt.

Behandling av åderbråck i underlivet

Åderbråck i underlivet kan orsaka lindrig smärta, sveda och känslighet under smalag och kan påverka individen både fysiskt ochpsykiskt Det kan även leda till att man känner sig begränsad i sin vardag och får en försämrad livskvalitet.

Åderbråck i underlivet kan behandlas med sklerosering, dvs. attett läkemedel injiceras i venen och stänger av flödet vilket leder till att blodet hittar andra vägar att flöda. En annan behandlingsmetod som ofta används är laserbehandling.  En tunn kateter sätts in i venen som med hjälp av laserfibern försluts och läckaget hävs.  Blodet hittar nya vägar och åderbråcken försvinner.

Vid misstanke om åderbråck kan en ultraljudsundersökning genomföras hos en specialist för att kontrollera blodflödet i venerna.

Sammanfattning

Åderbråck i underlivet kan orsaka ömhet, sveda ,klåda, svullna blodkärl och ett molande värk.

Om en kvinna har åderbråck i underlivet kan dessa spridas till låren och orsaka mer besvär.  Man blir fysiskt och mentalt påverkad som kan bidra till försämrad livskvalitet. Om kvinnan har åderbråck i underlivet som har uppstått i samband med en graviditet, förvärras tillståndet ofta vid flera graviditeter eller vid graviditeter med tvillingar eller fler.

De behandlingsalternativen  som finns är sklerosering eller laserbehandling. Dessa metoder innebär att venen  försluts med ett läkemedel respektive laser vilket får åderbråcken att försvinna.

keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.