September 16, 2022

Många förknippar ordet "åderbråck" med smärtsamma operationer och flera veckors sjukskrivning. Detta är bara en av många myter kring åderbråck och åderbråckskirurgi. Vi har samlat 8 av de vanligaste myterna om åderbråck.

Är det ett stort ingrepp att operera bort åderbråck?

Förr i tiden togs åderbråck bort genom det som kallas öppen operation eller ‘stripping’. Det är just denna metod som väldigt många känner till och tyvärr också är rädda för. Idag tas åderbråck bort med minimalt invasiva och moderna metoder, där patienten i de allra flesta fall kan återuppta sin vardag direkt efter åderbråcksbehandlingen. Alla de nya behandlingsmetoderna är skonsamma och effektiva, och ger långvariga goda resultat.

På Åderbråcksklinikerna avlägsnas åderbråck med laser-, skum- och flebektomibehandling, och ofta med en kombination av dessa.

När åderbråck behandlas med laser får man först lokalbedövning, varefter en tunn laser styrs in i venen och dras långsamt tillbaka. Värmen som frigörs från lasern gör att venen stänger och blodet rinner sedan på andra sätt, vilket resulterar i att åderbråcket försvinner.

Laserbehandling, för behandling av åderbråck på benen, är en vedertagen och välanvänd metod, som ger dokumenterat goda resultat.

Skumbehandling är en annan metod för att ta bort åderbråck på benen. Denna metod används ofta för mindre åderbråck eller i områden där åderbråck tidigare har tagits bort.

Vid en skumbehandling injiceras ett läkemedel i den ven som orsakar åderbråck, och detta läkemedel tätar venen så att blodet hittar andra vägar och åderbråcken försvinner.

Dessa åderbråcksbehandlingar kombineras ofta med flebektomi för att uppnå bästa möjliga resultat. Vid flebektomi gör kärlkirurgen ett mikrosnitt där åderbråcken sitter och tar bort en liten del av åderbråcket.

Med dessa behandlingsmetoder avlägsnas både den medicinska orsaken till åderbråck och de synliga åderbråck på benen, så att bästa möjliga resultat uppnås.

Finns det stora, synliga ärr efter en åderbråcksoperation?

Under en åderbråcksoperation gör kirurgen ett mikrosnitt som inte kräver stygn, och dessa små snitt läker över tiden och lämnar inga stora synliga ärr. Det är individuellt hur kroppen läker, så resultatet är också individuellt. Men generellt sett kommer de små ärren så småningom att försvinna helt eller delvis.

Kommer åderbråck tillbaka?

Med en åderbråcksbehandling avlägsnas åderbråck och orsaken till åderbråck. Detta innebär att dessa åderbråck inte kommer tillbaka. Nya åderbråck kan uppstå i andra områden, men dessa åderbråck skulle ha dykt upp oavsett om du har blivit behandlad eller inte.

Måste man vara under narkos under en åderbråcksoperation?

När man ska få bort sina åderbråck på benen med moderna metoder används endast lokalbedövning. Det går att få lugnande läkemedel om man så önskar.

Måste man vara sjukskriven efter åderbråcksbehandling?

De nya metoderna för behandling av åderbråck innefattar en kort återhämtningstid efter operationen, till skillnad från de gammaldags metoderna som ‘stripping’. Det innebär att det i de allra flesta fall inte krävs någon sjukskrivning efter en åderbråcksbehandling. De flesta kan återuppta sin normala vardag strax efter operationen och det finns vanligtvis inga begränsningar efter en åderbråcksbehandling.

Är det smärtsamt att behandlas för åderbråck?

Endast lokalbedövning används vid moderna åderbråcksbehandlingar. När bedövningen appliceras kan det uppstå kortvariga smärtor som dock snabbt avtar, eftersom bedövningen verkar direkt.

Är det bara kvinnor som får åderbråck?

Åderbråck förekommer hos lika många män som kvinnor. Något fler kvinnor än män får dem behandlade.

Finns det en kräm mot åderbråck?

Om du först har utvecklat åderbråck kommer det att krävas en åderbråcksbehandling för att bli av med dina åderbråck. Det finns inga krämer som kan ta bort åderbråck.

Dessa myter om åderbråck är bara en handfull av många. Vi har sammanställt en lista med vanliga frågor (FAQ) om åderbråck, som också ger svar på en hel del frågor du kan ha om åderbråck, ådernät, behandlingsmetoder med mera.