September 6, 2022

Upp till 30 procent av befolkningen har ytliga blodkärl på benen, som är helt ofarliga. Små ytliga blodkärl kan ses genom huden och kan vara irriterande för dem som har dem. I den här artikeln förklaras vad ytliga blodkärl är, varför de ofta bildas på benen och hur man blir av med ytliga blodkärl på benen.

Synliga blodådror

Ytliga blodkärl även kallad synliga blodådror, är små blodkärl som kan ses strax under hudens yta. Ytliga blodkärl kan ofta hittas på benen och på vaderna. När en person har mycket synliga blodådror, ytliga blodkärl, beror det ofta på att klaffarna i venerna inte fungerar som de ska.

Venklaffarna i våra vener har till uppgift att se till att blodet flyter i endast en riktning. När venklaffarna är skadade eller inte fungerar korrekt kan det uppstå reflux, vilket leder till att synliga blodkärl synas och ådernät dyker upp.

Ytliga blodkärl på benen kan vara mer eller mindre synliga och liknar vanligtvis ett spindelnät.

Ytliga blodkärl på benen – ådernät

De ytliga blodkärlen är ofarliga, men de kan vara ett betydande problem, varför många väljer att ta bort dem. Ytliga blodkärl är mycket vanliga och kan förekomma på många olika delar av kroppen. De ses dock oftast på benen, fotleden eller foten. Om du har ytliga blodkärl är det troligt att de utvecklas och sprids med tiden. Detta innebär att dina ytliga blodkärl kan förvärras och sprida sig till andra delar av kroppen, till exempel låret eller vaden.

Ta bort ytliga blodkärl

Ytliga blodkärl uppstår ofta på benen, eftersom trycket på venerna är störst här, och ibland kan ytliga blodkärl bildas och dyka upp i vilken ålder som helst.

Det finns olika faktorer som kan påverka förekomsten av ytliga blodkärl:

  • Övervikt
  • Graviditet
  • Rökning
  • Dålig livsstil

Det finns olika sätt att få bort dina ytliga blodkärl, men på Åderbråcksklinikerna används endast skleroterapi som behandlingsmetod.

Ta bort ytliga blodkärl på benen med skleroterapi

Skleroterapi är en erkänd metod att ta bort ytliga blodkärl på benen. Det sjuka blodkärlet behandlas med ett läkemedel, som injiceras i blodkärlet, varefter blodkärlet förseglas och de ytliga blodkärl på benen försvinner.

Skleroterapi för att avlägsna ytliga blodkärl är vanligtvis mycket skonsamma och effektiva. Mer än en behandling kan vara nödvändig för att få bort alla oönskade ytliga blodkärl. Som beskrivits kan ytliga blodkärl förekomma flera gånger i livet. Så om du har dem kan det vara nödvändigt med upprepade behandlingar för att avlägsna dem.

5 snabba frågor om ytliga blodkärl på benen

Hur blir man av med ytliga blodkärl på benen?

Ådernät, ytliga blodkärl på benen tas bort vid skleroterapi eller laserbehandling.

Varför får man ytliga blodkärl på benen?

Ytliga blodkärl uppstår när venklaffarna är defekta och kärlets väggar försvagas eller brister. Detta tillstånd uppstår när trycket på venerna är stort.

Är ådernät farligt?

Ådernät är ofarliga och oftast bara en fråga om utseende och estetik. Blir ådernät inte behandlat kan tillståndet förvärras.

Kan ytliga blodkärl försvinna av sig själv?

Om du har tydliga ytliga blodkärl betyder det att du har brustna blodkärl, som har orsakat synliga ådror, ådernät. Detta kan bara tas bort med en behandling, så ytliga blodkärl kan inte försvinna av sig själva.

Vad är kärlbristningar?

Kärlbristningar, ibland kallade ådernät. Ådernät är små kärl som syns genom huden. De kan visa sig som blå och lila missfärgningar. Ärftlighet spelar en stor roll i förekomsten av ådernät.