December 9, 2018

– Det här kan du göra och tänka på om du har problem med synliga vener.

Åderbråck och ådernät är mycket vanligt, speciellt bland kvinnor som har varit gravida och är i övre medelåldern. Men även yngre drabbas, och även många män. Det är dock inte farligt – många väljer att ta bort de synliga venerna på benen av kosmetiska skäl.

Går man upp i vikt, har man ett stillasittande jobb, har man anlag i familjen, är man äldre, ja då ligger man i riskzonen att drabbas av åderbråck eller ådernät. Det är när venerna i benen får kämpa extra hårt för att få upp blod mot hjärtat som åderbråck eller ådernät kan uppstå. Då utvidgas dem nämligen. Åderbråck uppträder också när venklaffarna är defekta eller slitna. Klaffarna reglerar blodet i venerna och om dessa inte fungerar optimalt kommer blodet att samlas i pooler och orsaka åderbråck.

För gravida kvinnor är det vanligt då de snabbt lägger på sig i vikt och dessutom är kroppen ofta i hormonell obalans. Men det kan som sagt också vara genetiskt och inte alls ha att göra med varken stillasittande, ålder eller övervikt.

Varken ådernät eller åderbråck är farligt, däremot kan åderbråck skapa besvär så som ömmhet, svullnad, kliande och i värsta fall (vanligast hos äldre) bensår. Ådernät känns ingenting och sticker heller inte upp från huden som åderbråck gör. Ibland har man åderbråck under ådernätet, så det kan ibland vara svårt att avgöra vad det är man har. Därför är det alltid bra att gå till en åderbråcksklinik eller uppsöka sin läkare för att få korrekt information om sitt tillstånd. På Åderbråcksklinikerna görs alltid en förundersökning innan man bedömer vilken behandling som är den mest skonsamma och effektiva.

Åderbråck C1 CEAP Klassifikation
Åderbråck C2 CEAP Klassifikation

Saker att tänka på om man har synliga vener på benen

Det finns effektiva, smärtfria behandlingar för att ta bort synliga vener på benen. Det finns laserbehandlingar och skuminjektioner, man kan också ta bort dem med hjälp av lim. Det krävs ingen narkos, för vissa behandlingar krävs inte en lokalbedövning. Man kan också tänka på en rad saker själv för att undvika att fler synliga vener uppstår på benen. Det första är en rörelse – hur mycket och på vilket sätt rör du dig? Står du rakt upp och ner hela dagarna, kanske jobbar du som frisör eller så, då kan det bli tufft för venerna att jobba upp blodet. Man behöver därför då och då lägga sig ner, gärna i horisontellt läge, med benen i högläge, för att hjälpa blodet att komma till hjärtat. Något annat man kan göra då och då under arbetsdagen är att göra tåhävningar. Alltså man lyfter upp hälen och ta ner hälen, upp och ner, på så sätt aktiveras vaderna som hjälper venerna att forsa upp blodet.

Sitter du mycket under dagen? Låt säga att du har en kontorsjobb där datorn är ditt viktigaste verktyg. Då kan det bli problem för benen att få igång blodcirkulationen. Res dig upp regelbundet, sätt alarm på klockan för att påminnas. Du kan också snurra fötterna runt runt för att sätta igång blodcirkulationen.

Något annat som är viktigt att tänka på är det här med vikten. Bär man på för många överviktskilon blir det jobbigare för venerna i benen att göra sitt jobb. Så har du för många kilon, försök att gå ner dem.

Köp också stödstrumpor, du hittar flera bra varianter på närmaste apotek. Fråga personalen om hjälp.

Tänk också på att bära rymliga skor, så du inte stryper blodtillförseln.