Personer som söker hjälp hos läkare för hudproblem som till exempel missfärgningar av huden på benen, variga sår med mera får ofta en felaktig preliminär diagnos vilket leder till att de skickas till en läkare med fel specialitet. Missfärgad hud och variga sår på benen är mycket vanliga symptom vid svårare åderbråck och även om det är lätt att fokusera på symptomen först och främst är det förstås viktigare att adressera de underliggande problemen. Vid en behandling för åderbråck skulle de symptom som visar sig med missfärgningar och variga sår också försvinna.

Kunskap om moderna behandlingsmetoder för åderbråck

Anledningarna till att personer med åderbråck ofta blir remitterade till en hudspecialist istället för en kärlkirurg är flera och oftast beror det inte på illvilja eller inkompetens hos allmänläkaren utan snarare brist på kännedom om moderna behandlingar för åderbråck och att dessa kan utföras med minimala ingrepp och med endast lokalbedövning vilket gör att patienten kan återvända hem redan samma dag som behandlingen utförts.

Det är rädslan för att patienten ska behöva utsättas för omfattande kirurgi som gör att man remitterar till en hudläkare snarare än att man på något sätt vill missgynna eller gynna vare sig specialisten på åderbråck respektive hudspecialisten.

Åderbråck förblir obehandlade

För patienten medför dock denna situation att åderbråck som lätt skulle kunna behandlas förblir obehandlade och istället ordineras patienten att till exempel bära stödstrumpor vilket bara lindrar åderbråck istället för att förbättra situationen på det sätt som en behandling skulle kunna göra.

Om en läkare träffar en patient med svullna och missfärgade ben som också eventuellt har sår så bör den patienten remitteras till en specialist på åderbråck. Men det är inte ovanligt att till och med kirurger tror att stödstrumpor är den rätta behandlingen för åderbråck - stödstrumpor lindrar symtomen. Med rätt behandling för åderbråck kan risken för att det variga såret ska återkomma minskas med 50 procent. Tiden det tar för såret att läka kortas också väsentligt.

keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
keyboard_arrow_down
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.