December 9, 2018

Väldigt många människor har problem med att de har synliga blodkärl på sina ben. Det här är visserligen inget som är farligt – däremot kan det vara av kosmetiska orsaker som man vill ta bort dem. Men det kan också orsaka besvär som klåda och sår. Det man talar om är åderbråck eller ådernät, det är det som är de synliga ådrorna på benen, eller rättare sagt de synliga venerna.

När blodet ska transporteras upp till hjärtat sker det genom venerna. Blodet som har varit nere i tårna och vänt har en lång väg tillbaka upp till hjärtat och till sin hjälp har venerna klaffar som hjälper till att putta upp dem. Men det här räcker inte alltid. Med åldern tappar klaffarna i styrka och kan därför fungera sämre. Det kan också vara så att venerna utsätts för extra tyck – till exempel om man gått upp i vikt. Då kan ådernät eller åderbråck uppstå på benen. Det är synliga blodkärl.

Det är inte farligt att ha synliga blodkärl på benen

Åderbråck eller ådernät är inte farligt. En del tror att de kan orsaka blodpropp men så är alltså inte fallet. Det värsta åderbråck kan göra är skapa en känsla av svullnad i benen eller sår, detta kan dock vara illa nog. Många har det jobbigt med sina åderbråck. Ådernät känns däremot inget alls. De buktar heller inte ut på samma sätt som åderbråck kan göra.

Flera olika behandlingar för att bli av med synliga vener på benen

Det finns en rad behandlingar för att bli av med åderbråck och ådernät. Man kan till exempel använda laser (mycket effektivt för att bli av med ådernät i ansiktet också då de kan dyka upp vid näsvingarna). Man kan också bli kvitt åderbråck och ådernät med injektioner. Då injiceras till exempel skum eller lim in i venen som är det aktuella problemet.

Gör själv

Det finns en hel del du själv kan göra, för att inte få fler och mer problem efter att du genomfört en behandling. Du kan se över din livsstil.

Se över livsstilen

För att undvika uppkomsten av synliga blodkärl är det viktigt att benens blodcirkulation är igång. Det kan du själv bidra med genom att röra på dig regelbundet. Det är alltså inte så bra att sitta framför datorn hela dagarna. Utan upp och hoppa då och då, gå till kaffeautomaten, eller liknanade. Se också till att få in fler promenader – det behöver inte vara jättemånga.

Se över vikten

Bär man runt på för mycket vikt blir det jobbigt för venerna i benen att göra sitt jobb. Så för att göra det lite lättare för dem – gå ner i vikt om du behöver och kan. Det kommer göra en stor skillnad för venernas arbete.

Hjälp på traven

Små trix kan göra stor skillnad. Bär stödstrumpor, bär rymliga skor, gör tåhävningar, cirkulera anklarna, ha benen i högläge så ofta du kan. Det här är alla små enkla knep som gör att venerna i benen får det enklare att transportera upp blodet till hjärtat. Det är däremot ingen garanti för att du slipper framtida problem med ådernät och åderbråck, men då har du i alla fall ett bra utgångsläge. Alltså, du har själv gjort så gott du kan.