December 9, 2018

Många kvinnor upplever att de får fula ben med synliga vener efter en graviditet – det går att få bort med en åderbråcksbehandling. Så här ska du göra, och det här kan du tänka på. Vid graviditet ökar risken för ådernät och åderbråck.

Vi vill väl känna sig snygga i kjol, shorts och bikini. När sommaren kommer är det jobbigt att gå runt med långbyxor. Men många kvinnor och män skäms över sina ben och väljer att inte bära kläder som visar upp benen. Det kan bero på celluliter eller på synliga ådernät eller åderbråck. Celluliter går inte att göra så mycket åt, de sitter där de sitter. Men ådernät och åderbråck däremot går att få bort med hjälp av åderbråcksbehandling.

Gravid? Då ökar risken för ådernät och risken för åderbråck

Varför drabbas fler kvinnor än män av åderbråck? Det är en fråga som forskare länge har sökt svaret på. Många har hävdad att det beror på den kvinnliga könshormonet, men nu pekar en del ny forskning på att det inte har med saken att göra. Anledningen till varför kvinnor oftare drabbas av ådernät eller åderbråck är istället i samband med graviditet. Det är nämligen så att när en kvinna blir gravid så ökar hon i vikt, i genomsnitt cirka 10 till 12 kilo, och barnet och den ökade kroppsfettet tynger ner kroppen och ökar trycket på venerna. Venerna är det som blir synligt – det som kallas för ådernät eller åderbråck (ängre ner i artikeln kan du läsa vad som skiljer ådernät och åderbråck åt). Det en gravid kvinna kan göra för att minska risken att drabbas är att dels inte öka så mycket i vikt, att öka i vikt ska man visserligen göra, men man kan genom kost och motion reglera att det inte blir för mycket i vikt. Sedan är det bra att röra på sig under sin graviditet – stillasittande är inte bra för blodcirkulationen. Man ska dock inte träna hårt, det räcker med lättare motionsformer så som simning eller promenader. Att bära stödstrumpor är också en god idé. Du kan köpa stödstrumpor på apotek. Bär dem gärna under hela graviditeten och även ett tag efter – tills kroppen fått tillbaka sin balans och sin vikt.

Tecken

Det finns några tecken att se efter om man har risk att få åderbråck. Det är till exempel om det finns i släkten. Åderbråck är nämligen ärftligt. Ett annat tecken är om du börjar känna att benen känns svullna och om det kliar. Har du en hög vikt och sitter du mycket stilla, är det också att räkna som tecken på att du löper en högre risk att drabbas. Men du är långt ifrån ensam. 45 procent av alla vuxna människor har besvär med åderbråck och/eller ådernät. Så det är mycket vanligt. Vanligare blir det också med åren. Men det är ingen ”kärringåkomma” utan det drabbar även personer som är runt 20-30 år. Det finns även personer som är i tonåren när de drabbas.

Behandling

Det finns åderbråcksbehandling som ger jättebra resultat. Antingen vänder man sig till sin läkare som remitterar en vidare till en klinik, eller så uppsöker man en klinik själv. Om man har stora besvär med sina åderbråck kan landstinget bekosta behandlingen, men ofta är det så att man får bekosta den själv. Priset ligger på cirka 5000 till 39000 kronor. Det finns en rad olika behandlingsmetoder och tillsammans med läkaren hittar man den som passar en bäst. Priset för en ådernätsbehandling ligger på 3750 kronor.

Åderbråck eller ådernät?

Ådernät sitter ytligt, de kan förekomma på ben och också i ansikte. Det är främst ett kosmetiskt besvär – det är alltså inte farligt eller upplevs som smärtsamt. Åderbråck kan ge funktionella besvär och senare i livet kan de orsaka bensår. Åderbråck buktar ofta ut.