April 25, 2023

En del menar att det är lång återhämtningstid efter en åderbråcksbehandling och att man ofta måste vara sjuk i många dagar. Men detta är inte korrekt. Idag används mycket milda behandlingsmetoder, varför återhämtningstiden i de allra flesta fall är mycket kort och man kan oftast återgå till sin vanliga vardag dagen efter en åderbråcksoperation.

När åderbråck uppstår

Åderbråck orsakas av utslitna venklaffar vars uppgift är att se till att blodet flyter i endast en riktning. När venklaffarna är slitna kan de inte längre hålla tätt, varför blodet rinner bakåt och samlas i pölar. Detta skapar ett stort tryck på vener och åderbråck utvecklas.

Ärftlighet är den primära faktorn för uppkomsten av åderbråck och utslitna venklaffar. Det betyder att om någon av dina föräldrar har haft åderbråck är det stor sannolikhet att du själv kommer att få åderbråck någon gång i livet.

Om du är genetiskt disponerad för åderbråck och redan har utvecklat åderbråck kommer det att krävas åderbråcksbehandling för att bli av med åderbråcken. Åderbråck behandlas idag med mycket effektiva och skonsamma metoder, som ger bestående resultat.

Hur åderbråck behandlas

Förr i tiden togs åderbråck bort genom ett större ingrepp, så kallad stripping, och det blev lång återhämtningstid efter åderbråcksoperationen. Vidare blev man ofta sängliggande dagarna efter åderbråcksoperationen, och var ofta sjukskriven. Men lyckligtvis har detta förändrats.

Idag tas åderbråck bort med moderna metoder, där endast lokalbedövning används. Åderbråck avlägsnas genom värme, skum och flebektomi, och själva behandlingen tar cirka en timme. Om åderbråck tas bort med antingen värme- eller skumbehandling stängs venen varefter blodet rinner på andra sätt och därmed har åderbråcken tagits bort. De synliga åderbråcken på benen kan sedan tas bort med hjälp av flebektomi, där ett mikrosnitt görs och en liten del av venen dras ut.

Efter en åderbråcksoperation

Efter en åderbråcksoperation binds benet ibland i ett tjockt bandage. Detta för att minimera eventuell blödning och för att minska svullnad. Efter ett dygn kan detta tas bort och en del väljer att använda en stödstrumpa efteråt, då detta kan ge lindring. En stödstrumpa anses dock inte vara en del av själva åderbråcksbehandlingen.

Dagarna efter åderbråcksoperationen kommer du att uppleva ömhet i området som har behandlats. Det är en bra idé att försöka hålla sig aktiv dagarna efter åderbråcksoperationen, och det finns inga fysiska begränsningar, så du kan röra dig så mycket du känner för.

Dagarna efter åderbråcksoperationen kommer de flesta att uppleva större eller mindre blåmärken på benen där åderbråcken har tagits bort. Dessa försvinner vanligtvis efter några veckor. I några få fall kan det ta upp till 4-6 månader innan de är helt borta.