Maj 12, 2022

Brustna blodkärl kan se ut som ett nät av vener som sprider sig till huden. De brustna blodkärlen är ofta blå-röda i färgen och många personer tycker att de är oattraktiva och irriterande. Orsaken till brustna blodkärl samt hur lätta de är att ta bort kommer att diskuteras i artikeln.

Blodkärl som brister

Ytliga blodkärl kan ses hos många personer och är helt normalt. Det finns olika orsaker till att ytliga blodkärl bildas, varav den vanligaste är ärftlighet. Det kommer säkert att hända dig någon gång i livet om du har en ärftlig benägenhet för brustna blodkärl, och du kan inte undvika det.

När blodtrycket är för högt kan venklaffarna inte längre hålla tätt, vilket leder till brustna blodkärl. Det ökade trycket gör att ytliga blodkärl spricker och ger upphov till så kallat ådernät.

gradering av åderbråck i skala 1-6. CEAP Klassifikation

Behandling för brustna blodkärl på benen

Bristande blodkärl i benen är helt ofarliga och kan behandlas med olika metoder. Många personer som har brustna blodkärl på benen anser att de är ett allvarligt kosmetiskt problem och att de därför kan få begränsningar i sitt dagliga liv. Många väljer därför att låta behandler bort de brustna blodkärlen på benen.

Ta bort brustna blodkärl vid laserbehandling

Laser är en skonsam teknik som ofta används för små områden med brustna blodkärl eller brustna blodkärl i ansiktet. Blodkärlsbristningar i ansiktet beror vanligtvis på UV-exponering. Åderbråcksklinikerna tar inte bort ådernät med laser endast vid mikrosklerosering.

Behandling av brustna blodkärl vid skleroterapi

Skleroterapi, även känd som skleroterapi, är en behandling för brustna blodkärl på benen. Skleroterapi är mycket skonsamt och effektivt och består i att ett läkemedel (aethoxysklerol) injiceras i de sjuka venerna, varefter de sjuka venerna förseglas och de brustna blodkärlen försvinner. Vid Åderbråcksklinikerna behandlas ådernät, brustna blodkärl, vid skleroterapi.