December 9, 2018

Då är du långt ifrån ensam. Många gravida kvinnor är missnöjda med sina ben – men med åderbråcksbehandling går det att åtgärda.

Har du synliga blodkärl på låren, på vaderna, i knävecken och på anklarna? Då är du en av alla de kvinnor som har åderbråck eller ådernät. Du är långt ifrån ensam. Det sägs att så många som hälften av alla kvinnor har det. Många drabbas av det i samband med graviditet. Förr i tiden var det här något man bara var tvungen att leva med men nu, tack vare modern teknik och stor kunskap, är det faktiskt riktigt lätt att få snygga ben igen.

Mer blod vid graviditet

Att så många kvinnor har åderbråck beror på att kvinnor varit gravida och i samband med graviditet ökar risken markant. Varför? Jo, man tror att det dels kan ha att göra med den förändrade hormonbalansen. Men ännu mer tror man att det har att göra med vikten. När man är gravid ökar man ju som bekant med över tio kilo ofta och det skapar ett ökat tryck på venerna. Dessutom sitter man still mycket, vilket heller inte är bra. En annan faktor är att barnet som växer i magen också behöver blod så en gravid kvinna har faktiskt mycket mer blod i kroppen än hon vanligtvis har. Så, sammantaget finns det flera faktorer som spelar in. En som heller inte får glömmas bort är ärftligheten. Det går i släkten det här med åderbråck och ådernät. Det vill säga, om en av dina föräldrar har haft åderbråck är du genetiskt disponerad att ha det själv någon gång i livet.

Bär strumpor och rör på dig

Så, vad kan man då göra för att slippa detta med synliga, fula, ormliknande grejer på benen? Sådana som gör att det inte alls känns så kul att bära kjol på sommaren. Det man kan göra, om man är gravid, är att inte gå upp onödigt mycket i vikt. Man ska också se till att röra på sig. En annan bra idé är att bära stödstrumpor under i stort sätt hela graviditeten men också efter graviditeten. Ja, tills kroppen hittat tillbaka till sig själv och man inte längre upplever den där uppsvullna känslan i benen.
Vid en andra graviditet ökar risken ännu mer att drabbas, det kan vara bra att tänka på det.

Hur mycket ligger en behandling på prismässigt?

Att göra en åderbråcksbehandling är inte helt gratis, men många ser det som en god investering i sig själva. Man träffar först en specialläkare vid en förundersökning. Läkaren tar med hjälp av ultraljud reda på vilken typ man har och hur djupt den sitter och så vidare. Sedan tittar man på behandlingsmetoder – det finns laser, det finns skum, det finns lim och mycket mer. Det går även att kombinera de olika metoderna. Priset ligger på cirka 5000 kronor upp till 39 000 kronor beroende på hur mycket som behöver göras.