Augusti 10, 2022

Ådernät är små bristningar i venerna som vanligtvis är ofarliga. Till skillnad från åderbråck orsakar ådernät inget fysiskt obehag och är endast ett kosmetiskt problem, men ådernät kan i värsta fall bidra till försämrad livskvalitet. Därför kan det vara värt att överväga ådernätsbehandling. Vid åderbråcksklinikerna användas moderna behandlingsmetoder som är mycket milda.

Vad är ådernät?

Venerna är rör som transporterar blod från hjärtat till alla våra organ. Blodet måste strömma genom venerna för att allt ska fungera korrekt, vilket är anledningen till att vi behöver venklaffar i kroppens vener. När vi åldras slits våra venklaffar lika mycket som allt annat i våra kroppar. När venklaffarna i venerna inte fungerar som de ska stiger blodtrycket i venerna för mycket. Blodet samlas, vilket leder till att ådernät uppstår. Åderbråck och ådernät är inte samma sak, men de går ofta hand i hand. Detta innebär att åderbråck och ådernät kan uppstå i samma område.

Ådernät är mycket vanliga på benen, där trycket på venerna är störst, men de kan också förekomma i ansiktet till följd av solexponering.

Ådernätsbehandling

Ådernätsbehandling – olika metoder

När ådernät inte behandlas kan de förvärras med tiden. Ådernät kan dyka upp på olika ställen på kroppen och sprida sig till att omfatta ett större område. Vid Åderbråcksklinikerna användas sklerosering, skleroterapi, för ådernätsbehandling.

Ådernätsbehandling med skleroterapi

Skleroterapi, även kallad skumbehandling eller sklerosering, är en av de mest effektiva behandlingarna för ådernät. Vid ådernätsbehandling med skleroterapi injiceras ett läkemedel i venen där ådernätet finns. Blodkärlet stängs och ådernätet försvinner.

Ådernätsbehandling med laser

Ådernät kan också behandlas med laserbehandling. Denna teknik används ofta för mindre ådernät och i små delar av kroppen.

Vid åderbråcksklinikerna används endast skleroterapi för behandling av ådernät.

Ådernätsbehandling – pris?

En förundersökning är första steget till en ådernätsbehandling. Kärlkirurgen gör en klinisk undersökning och en ultraljudsundersökning under förundersökningen. Därefter avgör kärlkirurgen vilken behandling som är lämplig för att ta bort ådernätet och vilken som kommer att ge det bästa resultatet. Vid en förundersökning anges ett konkret pris för ådernätsbehandlingen, och det krävs ofta flera ådernätsbehandlingar innan ådernätet har försvunnit.

Vid Åderbråcksklinikerna är det ofta en legitimerad sjuksköterska eller specialiserad kärlkirurg som utför ådernätsbehandlingen.

3 snabba frågor om ådernätsbehandling

Gör det ont att ta bort ådernät?

Skleroterapi används ofta för att ta bort ådernät. Vid skleroterapi injiceras ett läkemedel i det sjuka blodkärlet med en liten nål. Du kan känna små stick.

Hur blir man av med ådernät?

Skleroterapi används mycket ofta för att ta bort ådernät. Den skadar blodkärlens innerväggar och får dem att klistra ihop och krympa, vilket tvingar blodet att ta alternativa vägar. De blå venerna försvinner efteråt

Hur lång tid tar en ådernätsbehandling?

Ådernätsbehandling med skleroterapi tar cirka 30 minuter. För att uppnå önskat resultat kan det i vissa fall krävas flera behandlingar.