Juli 28, 2022

Ådernät är små, ytliga blodkärl som ser ut som spindelnät på huden. De röda trådarna är i själva verket mycket små röda blodkärl. När venklaffarna inte kan hålla tätt rinner blodet åt fel håll och orsakar ådernät. Detta resulterar i små bristningar i blodkärlet, vilket ger upphov till ådernät.

Venklaffarna slits med tiden, precis som resten av kroppen. Ålder och andra faktorer kan påverka uppkomsten av ådernät, precis som på resten av kroppen. I den här artikeln förklaras dock varför ådernät ofta uppträder på benen och hur man kan ta bort ådernät på benen.

Ådernät på benen

Vi har venklaffar i kroppen som ser till att blodet leds till hjärtat. Av olika orsaker kan dessa klaffar vara slitna eller defekta, och om de inte fungerar kommer blodet att strömma i fel riktning. Trycket på blodkärlen blir då för högt, vilket leder till brustna blodkärl. Vi kallar dessa bristningar för ådernät. Trycket är störst i benen och därför kommer venerna i allmänhet att synas på benen först.

Hur tar man bort ådernät på benen?

Ådernät på benen kan ha en negativ inverkan på vissa människors liv. Synliga vener, ådernät, på benen kan ses som ett irritationsmoment för många personer. Det är därför som personer med ådernät på benen till exempel kan tveka att gå barbenta.

Ådernät är helt ofarliga och det finns behandlingsmetoder som effektivt och skonsamt kan ta bort ådernät på benen.

För att ta bort ådernät på benen används skleroterapi, mikrosklerosering

Ådernätsbehandling med skleroterapi

Skleroterapi eller mikrosklerosering kan användas för att behandla ådernät. Det är viktigt att förstå att ådernät utvecklas med tiden, så det kan krävas flera ådernätsbehandligar för att ta bort ådernäten på benen.

Vid skleroterapi behandlas ådernäten på benen genom att ett läkemedel injiceras i det blodkärl där ådernäten finns. Blodkärlet stängs och elimineras som ett resultat av medicinen. Detta är en mycket effektiv teknik för att behandla ådernät på benen.

3 snabba frågor om ådernät på benen

Är ådernät farligt?

Ådernät är ofarliga och oftast bara en fråga om utseende och estetik. Ådernät förekommer ofta tillsammans med åderbråck.

Vad kostar det att ta bort ådernät på benen?

Priset beror på vilken behandling som ska göras, och en individuell bedömning görs vid en förundersökning. Det krävs ofta 2-4 behandlingar för att uppnå ett tillfredsställande resultat.

Vad är sklerosering?

Behandling med sklerosering, skleroterapi går till på så sätt att en tunn nål förs in i kärlet där ådernät finns och därefter injiceras ett läkemedel, Aethoxysklerol (en vätska) in i kärlet. Vätskan irriterar kärlväggen och kärlet skrumpnar och absorberas sedan av kroppen.