December 9, 2018

Synliga blodkärl, ådernät, åderbråck. Det finns flera varianter och namn – men lösningen är bara en; åderbråcksbehandling.

Benen förändras med åren, precis som med allt annat på kroppen. Och tyvärr är det inte alltid som man tycker om förändringarna man ser. Efter en graviditet kan man få bristningar, viktuppgång – och synliga blodkärl på benen och andra kroppsdelar. Det här är jättevanligt och absolut inget att skämmas över. Dessutom är det väldigt lätt att åtgärda! Så när sommaren kommer kan man få visa upp de där benen, precis som de såg ut innan graviditeten. Tack vare en rad olika behandlingsalternativ som skum, laser och radiofrekvens går det enkelt att behandla bort. Dessutom är behandlingen som utförs permanent, vilket betyder att de inte kommer tillbaka på det området.

Tufft med graviditet
Det är inte en enkel sak att gå igenom en graviditet. Det är mycket som händer i kroppen – mycket som förändras. Och dessutom är det psykiskt påfrestande också att veta att ett liv växer inom en. Många upplever att de förändringarna som kroppen genomgår är negativt. Det kan uppstå bristningar, vikten kan vara svårt att hitta tillbaka till och dessutom kan synliga blodkärl uppstå. Synliga blodkärl – så kallade ådernät – kan gå tillbaka och bli osynliga igenom ett tag efter att kroppen fått återhämta sig från en graviditet, eller så blir tyvärr ådernätet permanent. Det här drabbar många kvinnor, så man ska inte känna sig unik i detta. Så många som varannan gravid kvinna får detta problemet och risken att drabbas ökar vid en andra graviditet.

Nu och då
Förr i tiden när kvinnor fick dessa problem på kroppen var det inte mycket man kunde göra. Åderbråcksbehandlingar var bara till för dem som hade stora problem med åderbråck och det är alltså inte samma sak som ådernät, och dessutom var dessa operationer omständiga och smärtsamma. I dag är situationen något helt annat. Nu har vi laser och andra tekniker som gör underverk. Och är smidiga och kostnadseffektiva, dessutom. Vilken typ av behandling man ska göra varierar från fall till fall. Så besök alltså inte en klinik som bara erbjuder en behandlingsmetod då det finns flera, och du ska få den som är bäst för dig. Det är heller inte ovanligt att läkare kombinerar olika metoder för en och samma patient för att få det bästa resultatet.

Visste du att…
– Cirka hälften av alla kvinnor som är gravida upplever att de får synliga och ytliga blodkärl på benen. Ännu fler upplever detta vid sin andra graviditet.
– Att synliga blodkärl, så kallade ådernät, uppstår på kroppen beror bland annat på hormonella förändringar, viktökning och att det är ärftligt.
– När en kvinna blir gravid ökar hennes vikt med i genomsnitt tio till tolv kilo. Det gör att kroppen får jobbigare att pumpa runt blodet och kan orsaka synliga blodkärl som blir permanenta på kroppen.
– Barnet vill också ha blod! Därför har en gravid kvinna cirka 20 procent mer blod i kroppen under sin graviditet, och det är också en bakomliggande orsak till ådernät.