Även om synliga vener på benen inte alltid är ett tecken på åderbråck kan tjocka, snirkliga, blå vener som är mycket tydliga på benen misstas för åderbråck.

Åderbråck i benen orsakas av en defekta eller slitna venklaffar. Orsaken till att vissa personer har defekta venklaffar medan andra inte har det beror på en mängd olika faktorer. Åderbråck är ärftligt, så om en förälder har åderbråck är det troligt att barnet också har det. Det finns flera andra faktorer som påverkar om en person utvecklar åderbråck på benen eller inte. Nedan följer några av dem:

  • Inaktivitet
  • Övervikt
  • Graviditet och förändrad hormonbalans
  • En ohälsosam livsstil

Dessa faktorer kan påverka uppkomsten av åderbråck på benen. När trycket på benen ökar, och därmed också trycket på venerna, kommer det att påverka venklaffarna som kommer att påverkas negativt. Venklaffarna i benens vener hindrar blodet från att flöda i båda riktningarna, och om dessa venklaffar är trasiga på grund av t.ex. övervikt eller genetik uppstår ett återflöde. Som en följd av detta återflöde utvecklas åderbråck, som är utvidgade, smärtsamma och synliga utbuktande vener.

Åderbråck på benen kan orsaka smärta

Åderbråck i benen är vanligtvis inte farliga, men om de inte behandlas kan de förvärras och i värsta fall orsaka allvarligare problem.

gradering av åderbråck i skala 1-6. CEAP Klassifikation

Åderbråck i benen kan ge olika symtom, och åderbråck kan orsaka obehag. Följande är de vanligaste biverkningarna av åderbråck:

  • Värk i benen
  • Svullna ben
  • Tyngdkänslan
  • Kramper
  • Ömhet
  • Klåda på benet

När åderbråck på benen inte behandlas kan de växa och i värsta fall leda till pigmentering, venösa bensår och tromboflebit.

Synliga ådror på benen - är det åderbråck?

Synliga ådror, vener, på benen är inte alltid ett tecken på åderbråck på benen. Om dina ådror på benen är stora och tydliga är det dock en bra idé att hålla ett öga på dem, särskilt om de växer och något av de ovan nämnda symptomen dyker upp. Om cirkulationen i benen är mycket dålig kan åderbråck uppstå utan att man märker det under lång tid.

Före och efter flebektomi
Före och efter flebektomi

Om du är osäker på om dina ådror på benen är åderbråck, är det bra att låta en läkare undersöka dem. Vid Åderbråcksklinikerna görs en förundersökning av en kärlkirurg och ger direkt svar på om venerna på benen är åderbråck eller inte.

4 snabba frågor om åderbråck på benen

Varför gör åderbråck ont?
keyboard_arrow_down
Det är vanligt att få åderbråck på benen. Orsaken till åderbråck är att blodcirkulationen har blivit sämre och venklaffarna defekta. Det är ett vanligt problem hos personer som är äldre, gravida, överviktiga och personer som ofta sitter stilla långa stunder. I vissa fall kan åderbråck ge värk, svullna, kramper och andra besvär, och då kan du behöva behandling för att få bort åderbråcken.
Kan åderbråck orsaka blodpropp?
keyboard_arrow_down
Svåra åderbråck kan utveckla följder som djup ventrombos, vilket i värsta fall kan orsaka en blodpropp i lungorna. ​Vanligare orsaker till blodproppar generellt är övervikt, rökning, långvarig orörlighet, till exempel på flygresor och användning av östrogenpreparat.
Kan åderbråck verka?
keyboard_arrow_down
Åderbråck orsakar ofta lätt smärta som ömhet, klåda på benet, tyngdkänslan, kramper och rastlöshet i benen.
Är åderbråck på benen farliga?
keyboard_arrow_down
Åderbråck är vanligt förekommande, ungefär var tredje vuxen får det i någon form, men åderbråck är inte farligt. Långvarigt åderbråck kan leda till allvarligare sjukdomar.
keyboard_arrow_down
Boka en konsultation
Vi är redo att hjälpa dig med dina åderbråck.