Åderbråck i ung ålder ses oftare än vad många skulle tro. Många tror att åderbråck bara drabbar gamla människor, men det är långt ifrån sanningen. Åderbråck kan i princip förekomma under hela vuxenlivet och väldigt ofta uppstår åderbråck med stigande ålder. Men åderbråck kan också dyka upp när man är väldigt ung, så man ser också att personer runt 20 år har åderbråck.
Vad är åderbråck?
Åderbråck är blodkärl som slingrar sig längs benet och buktar ut och kan orsaka obehag i form av klåda, rastlöshet i benen, kramper och tyngdkänsla i benen. Åderbråck är blå och lila och förekommer mest på benen. Åderbråck förekommer oftast på benen, eftersom trycket på venerna är som störst i benen.
Hur åderbråck uppstår
I benen har vi vener vars uppgift är att leda blodet mot hjärtat, i riktning uppåt. För att se till att blodet inte rinner bakåt har vi venklaffar, som sitter på insidan av venerna och fungerar som små portar. Om dessa venklaffar är defekta, så att de inte längre kan stänga helt, kommer en del av blodet att rinna tillbaka där det ansamlas. Detta gör att trycket i venerna ökar, venerna expanderar och vrider sig och åderbråck utvecklas.
Vem får åderbråck?
Åderbråck drabbar ungefär en av tre vuxna, och åderbråck kan också uppstå i ung ålder. Åderbråck förekommer oftare hos äldre än hos mycket unga. Det finns en anledning till detta. Som tidigare beskrivits uppstår åderbråck när venklaffarna är defekta, och venklaffarna är slitna av olika anledningar, bland annat hög ålder, fetma och graviditet.
Faktorer som påverkar utvecklingen av åderbråck i ung ålder:
Ärftlighet: en faktor som i hög grad påverkar förekomsten av åderbråck är ärftlighet. Det betyder att om dina föräldrar har åderbråck är det mycket stor sannolikhet att du också själv får åderbråck, och kanske till och med åderbråck i ung ålder.
Graviditet: många kvinnor som är gravida upplever åderbråck i samband med graviditeten. Hos vissa försvinner åderbråcken igen efter födseln, och hos andra kräver det behandling för att bli av med åderbråcken. Under graviditeten förändras hormonbalansen, kroppsvikten ökar plötsligt och blodvolymen ökar. Dessa förändringar bidrar till att påverka venklaffarna, varför åderbråck kan uppstå, även i ung ålder.
Fetma: en annan faktor som kan påverka utvecklingen av åderbråck, och åderbråck i ung ålder, är fetma. Om du är överviktig kan det sätta press på venerna och påverka uppkomsten av åderbråck. Detta tillstånd ses även hos yngre personer, varför åderbråck kan uppstå hos mycket unga.
En annan faktor som också påverkar förekomsten av åderbråck är åldern, varför åderbråck ses oftare hos bland annat äldre än hos mycket unga i 20-årsåldern. Venklaffarna slits ut med åldern, precis som resten av kroppen, och det påverkar venerna och åderbråck kan uppstå.
Kan åderbråck i ung ålder förebyggas?
Det mycket korta svaret på frågan om åderbråck i ung ålder kan förebyggas eller undvikas är nej. I de allra flesta fall uppstår åderbråck i ung ålder, eller senare i livet, på grund av ärftlighet. Det finns dock olika åtgärder som kan minska trycket på venerna, vilket kommer att ha en viss effekt på hur tidigt åderbråck i så fall kommer att dyka upp.
Om du först får åderbråck i ung ålder finns det inget du kan göra för att bli av med dem. Här kommer det därför att krävas en åderbråcksoperation för att få bort åderbråcken.
Behandlingsmetoder för att ta bort åderbråck
Om du fick åderbråck i ung ålder kan det behandlas med skonsamma metoder. Åderbråck förvärras med tiden, så om du fick åderbråcken i mycket ung ålder är det en bra idé att ta bort dem så fort det stör dig. För åderbråck går inte över av sig själva.
Idag används moderna metoder för att ta bort åderbråck, och dessa metoder inkluderar värmebehandling, skumbehandling och flebektomi.
Om du har utvecklat åderbråck i ung ålder kan de enkelt och skonsamt tas bort och Åderbråcksklinikerna erbjuder de senaste metoderna inom åderbråcksbehandling.