April 4, 2020

Åderbråck är vanligt förekommande i befolkningen. Vi har alla sett det på underbenen på någon i vår familj eller på någon person vi sett utomhus på sommaren, vi kanske har åderbråck på våra egna ben.

normala vener vs åderbråck vener

Även om de flesta av oss vet ungefär hur åderbråck ser ut så har vi kanske inte läst om åderbråck, än mindre sökt efter information om åderbråck.

Det är därför inte helt ovanligt att stava fel när man söker efter information efter åderbråck. Många personer skriver åderbrock istället för åderbråck. Det låter trots allt likadant när man uttalar det så det är inte konstigt att det blir fel för den som inte har närmat sig ämnet tidigare.

Vad betyder bråck som i åderbråck?

Den första delen av åderbråck, åder, kommer förstås från ordet ådra, som är ett annat ord för blodkärl. Den andra delen av ordet, bråck, betyder enligt Svenska Akademiens ordlista, SAOL, följande:

bråck substantiv ~et; pl. ~

  • ut­buktning av organ utan­för dess naturliga begränsning

Källa: SAOL, www.svenska.se

Vad betyder brock som inte i åderbråck?

Den felstavade varianten av åderbråck, åderbrock, är också en sammansättning av synonymen till blodkärl och den felstavade delen, brock. Nu är det dock så att också brock har en betydelse. Det är nämligen ett ord för ett lockbete som kan användas vid jakt enligt Svenska Akademiens “Svensk Ordbok, SO”.

brock  [bråk´] substantiv ~en ~ar

brock·en

  • lock­bete vid jakt

Källa: SO, www.svenska.se

Exempel på hur ordet brock kan användas är till exempel “fångstbrock eller ställbrock”. Man tror att ordet brock kommer från tyskans “brocken”, som betyder “stycke, bit”. Kanske ett stycke kött som man använde för att locka djur i fällan?

Sammanfattning - Åderbråck eller åderbrock

Det är mycket lätt hänt att man stavar fel när man använder ord som man aldrig sett i skrift eller haft anledning till att använda när man själv skriver. Åderbråck, åderbrock, är ett typiskt sådant ord. Man använder det då och då när man talar, men hur många är det som faktiskt använder ordet i skrift?