December 9, 2018

För kvinnor som går upp mycket i vikt – till exempel i samband med en graviditet – finns risken att benen får ytliga blodkärl som blir synliga på benen. Ådernät, kallas de för och de går att ta bort med åderbråcksbehandling.

Det finns många anledningar till varför man för en period ökar snabbt i vikt. Det kan handla om ändrande matvanor, depression, en fysisk skada som gör att man inte kan träna, eller graviditet. Det finns då en risk att man får synliga blodkärl på till exempel benen, det är ådernät. Ådernät är inget farligt, till skillnad från åderbråck som kan skapa smärta och på andra sätt vara besvärligt som att det till exempel kliar, för inte ådernät det. Men för många upplevs det som jobbigt ändå att ha ådernät eftersom benen inte uppfattas som lika snygga. Därför är det allt fler som åtgärdar problemet – det finns många bra behandlingar nämligen. Man kan åtgärda problemet med hjälp av laser, skum, lim eller radiofrekvens. Det låter kanske dramatiskt, men det är det faktiskt inte. En läkare utför behandlingen på ett snabbt och professionellt sätt.

Mer blod vid graviditet

För en kvinna som blir gravid är det knappast en nyhet att kroppen förändras radikalt. Ofta är det bara tillfälliga förändringar och när kroppen fått återhämta sig efter ett tag brukar den se ungefär ut som den gjorde innan graviditeten. Men när det kommer till två saker, så blir förändringarna ofta permanenta. Den första är bristningar – de ljusnar dock efter ett tag. Och den andra är ytliga och synliga blodkärl, så kallade ådernät. Man ska inte förväxla dessa med åderbråck, men ibland kan även åderbråck uppstå. Åderbråck kan vara bra att ta bort av medicinska skäl då det kan orsaka skada längre fram i livet medan ådernät är något man kan åtgärda mer av kosmetisk anledning. För en del gravida kvinnor går dock de synliga ådernäten tillbaka, medan de för vissa blir permanenta. Hur mycket ådernät man får och vart på kroppen de sätter sig varierar också – men vanligast är på benen.

normala vener vs åderbråck vener

Viktökning och mer blod

Att ådernäten över huvud taget uppstår kan man undra. Det är dels ärftliga faktorer som spelar in, så låt säga att din mamma har åderbråck så löper du en högre risk att få det. Men det beror också på att kroppen, när den är gravid, förändras hormonellt – den hamnar i så kallad hormonell obalans. En tredje anledning är att kroppen ökar i vikt och det belastar den och den får jobba med för att pumpa runt blodet. En fjärde anledning är att barnet i sig kräver blod, så då ökar faktiskt blodet i kroppen för en kvinna med hela 20 procent och det blir alltså ännu mer att pumpa runt på. Slår man ihop alla dessa faktorer är det inte konstigt att över hälften, alltså 50 procent, av alla gravida kvinnor upplever att de får ådernät på benen. När de blir gravida en andra gång är antalet som upplever detta ännu större.

Behandling:

Innan man fastställer vilken behandling som passar gör man en undersökning med hjälp av ultraljud. En sådan behandling visar vilken typ av åderbråck det är samt om den djupliggande eller ytlig, om den är allvarligare eller mild.

  • Det finns en rad metoder. Som laser, skum, lim, radiofrekvens.
  • Det kostar ungefär 12 000 kronor till 18 000 kronor att behandla ett ben och för två ben blir det lite billigare, så upp mot 32 000 kronor